REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Peciválky s povidly a mákem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jak by mohlo vypadat ideálně strávené odpoledne? Lehnout si na pec a dát si pár peciválek neboli bochánků z bramborového kynutého těsta, jejichž název je odvozen od toho, že během kynutí odpočívaly v míse za pecí.


Ingredience:
1 kghladké mouky
500 gbrambor
1 hrstcukru krupice
1 lmléka
2 ksvejce
1 ksdroždí
1/2 kskostky tuku na pečení
1 lžícesoli
Na obalení:
1 hrnekcukru moučka
1 hrnečekmléka
2 skleničkyŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM
2 balíčkymletého máku
Na potření:
1 hrneksádla

Postup:
  1. Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.
  2. Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka, nastrouhané brambory a vejce. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.
  3. Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
  4. Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.
  5. Každý vdoleček po obvodu potřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.
  6. Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.
  7. Nakonec upečené bochánky spaříme v míse s hrnkem horkého mléka smíchaného s mletým mákem a povidly.
Doporučení:

Protože jsou v tomto receptu jednou ze zásadních surovin povidla, vybrali jsme něco naprosto speciálního – Švestky s portským vínem od Perfectly Delicious, loňského vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji. V ovocné pomazánce ruční výroby je kromě švestek a portského jenom čerstvá jablečná šťáva a špetka hřebíčku. Jejich pomalým vařením se dosáhlo symfonie chutí. Pokud vám během z nich něco zbude, můžete pár lžiček použít na palačinky, do lineckého, případně k sýrům a masům.

Poznámka:

Recept k článku: Provoňte si kuchyň svátečními pokrmy z lokálních surovin

Zdroj: regionalnipotravina.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy