Jak by mohlo vypadat ideálně strávené odpoledne? Lehnout si na pec a dát si pár peciválek neboli bochánků z bramborového kynutého těsta, jejichž název je odvozen od toho, že během kynutí odpočívaly v míse za pecí.
Ingredience:
1 kg | hladké mouky |
500 g | brambor |
1 hrst | cukru krupice |
1 l | mléka |
2 ks | vejce |
1 ks | droždí |
1/2 ks | kostky tuku na pečení |
1 lžíce | soli |
Na obalení: | |
1 hrnek | cukru moučka |
1 hrneček | mléka |
2 skleničky | ŠVESTKY S PORTSKÝM VÍNEM |
2 balíčky | mletého máku |
Na potření: | |
1 hrnek | sádla |
Postup:
- Připravíme si kvásek z kvasnic, cukru a vlažného mléka.
- Do mísy vsypeme necelou dávku mouky, cukr, sůl a vlijeme kvásek, část mléka, nastrouhané brambory a vejce. Vařečkou zaděláváme těsto a postupně přidáváme zbylou mouku a mléko.
- Přidáme také tuk na pečení a pečlivě vymícháme vláčné těsto a necháme v teple kynout cca 1 hodinu.
- Z vykynutého těsta tvoříme malé vdolečky v průměru asi 3–4 cm a klademe je kousek od sebe na plech pořádně vymaštěný rozpuštěným sádlem.
- Každý vdoleček po obvodu potřeme sádlem. Necháme asi 10 minut kynout a pečeme 25–30 minut při teplotě 150 °C do zlatohněda.
- Připravíme v trošce vody s cukrem rozvařená povidla, musíme je míchat, aby se nepřipálila. V kastrolku si spaříme troškou mléka mletý mák a po chvíli ho vmícháme do povidel.
- Nakonec upečené bochánky spaříme v míse s hrnkem horkého mléka smíchaného s mletým mákem a povidly.
Protože jsou v tomto receptu jednou ze zásadních surovin povidla, vybrali jsme něco naprosto speciálního – Švestky s portským vínem od Perfectly Delicious, loňského vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji. V ovocné pomazánce ruční výroby je kromě švestek a portského jenom čerstvá jablečná šťáva a špetka hřebíčku. Jejich pomalým vařením se dosáhlo symfonie chutí. Pokud vám během z nich něco zbude, můžete pár lžiček použít na palačinky, do lineckého, případně k sýrům a masům.
Poznámka:Recept k článku: Provoňte si kuchyň svátečními pokrmy z lokálních surovin
Zdroj: regionalnipotravina.cz