Křepelky potřené citronovou šťávou, upečené na másle dozlatova, servírované s teplou brusinkovou omáčkou.
Ingredience:
8 ks | křepelek |
60 g | másla |
šťáva z 1 ks citrónu | |
mletý černý pepř | |
voda nebo vývar | |
sůl | |
Na brusinkovou omáčku: | |
150 g | brusinkové marmeldády nebo kompotu |
70 ml | pomerančové šťávy |
1-2 lžíce | citronové šťávy |
1-2 lžíce | solamylu (škrobu) |
špetka mletého bílého pepře | |
špetka sušeného tymiánu | |
na špičku nože zázvoru | |
voda |
Postup:
1. Ke kuchyňskému použití připravené křepelky pečlivě očistíme, z vrchu i zevnitř je potřeme citronovou šťávou, nasolíme a okořeníme pepřem, asi 10 minut je necháme odležet
2. Odleželé maso potřeme rozpuštěným máslem a poklademe do pekáče, přilijeme zbylé máslo a citronovou šťávu, pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 60 minut (na počátku pečeme maso zakryté alobalem), během pečené křepelky přeléváme výpekem a podléváme vodou nebo vývarem
3. Připravíme si brusinkovou omáčku; marmeládu nebo brusinkový kompot zahříváme zvolna v hrnci se silným dnem, dokud se zcela nerozpustí, nebo kompot nerozvaří
4. Hmotu rozředíme čerstvě vymačkanou pomerančovou a citronovou šťávou a dochutíme výše uvedeným kořením
5. Prohřátou omáčku zahustíme škrobem rozmíchaném v malém množství studené vody
6. Jednotlivé porce křepelek servírujeme podlité brusinkovou omáčkou.
Jako přílohu servírujeme různě upravené brambory.