Brambory nakrojené jako buřty, upečené v troubě pomaštěné olejem, nakonec zapečené potřené tvarohovým dipem. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům nebo jako samostatný pokrm, teplý, s mlékem nebo kefírem.
Ingredience:
1 kg | brambor |
250 g | tvarohu |
100 g | taveného sýra |
100 g | bílého jogurtu |
1 hrst | listů medvědího česneku |
červená paprika | |
kmín | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Brambory namočíme na 1 hodinku do vody, pak kartáčkem očistíme slupku, nařežeme do poloviny křížem, podobně jako buřty, dobře se řežou, když dáme na prkénko ještě jedno menší a řežeme podle hrany prkénka, řezy jsou tak stejnoměrné a nůž se zarazí o druhé prkénko
2. Nařezané brambory dáme péct do trouby na plechu na který položíme pečící papír, během pečení několikrát potřeme olejem
3. Připravíme dip; tvaroh promícháme s jogurtem, přidáme tavený sýr, vidličkou nebo tyčovým mixerem promícháme, pak přidáme nasekaný medvědí česnek, červenou papriku, sůl a kmín, tvaroh musí mít vláčnou konzistenci té docílíme právě přidáním bílého jogurtu
4. Když se začnou řezy na povrchu brambor otevírat a brambory jsou měkké, vyndáme je z trouby a na každý brambor naneseme lžíci tvarohu 5. Brambory potřené tvarohem dáme zpět do trouby a necháme 5 minut zapéct
6. Podáváme jako přílohu k masitým pokrmům nebo jako samostatný pokrm, teplý, s mlékem nebo kefírem.
Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek.