Chutná příloha z brambor a dalších ingrediencí nebo také zajímavý teplý předkrm.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
8 ks | velkých brambor |
2 ks | mrkve |
1 ks | červené cibule |
1 ks | pórku |
150 g | šunky |
100 g | ementálu nebo goudy |
100 ml | sladké smetany |
2 lžíce | konzervované kukuřice |
1 lžíce | másla |
mletý bílý pepř | |
sůl | |
máslo na potření pekáče | |
petrželka na ozdobu |
Postup:
1. Důkladně omyté brambory vaříme v mírně osolené vodě 25 minut, uvařeným bramborám seřízneme vršky a vydlabeme je do hloubky asi 2,5 cm
2. Kukuřici nasypanou v sítku necháme okapat, pórek a mrkve očistíme a omyjeme, oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, mrkev na nudličky
3. V pánvi na rozpuštěném másle podusíme mrkev, opékáme ji asi 4 minuty
4. Šunku nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme a vmícháme do smetany
5. Do pánve k mrkvi vmícháme okapanou kukuřici, nakrájený pórek, cibuli a šunku, nádivku osolíme, okořeníme pepřem a naplníme ji do brambor
6. Smetanu zalijeme nádivku v bramborách, pekáč potřeme máslem, urovnáme na něj brambory a dáme zapéci do trouby vyhřáté na 200 °C, asi 15-20 minut.
Brambory servírujeme teplé zdobené lístky petrželky.