Bez tohoto jednoduchého jídla si léto u babičky ani nedokážeme představit – pojďme si připravit škubánky s mákem. Klasický recept, který je neodolatelně chutný a existuje mnoho způsobů, jak si jej připravit. Škubánky je totiž možné připravit kulaté, válcovité, zavinuté, ale také v podobě placiček. Někdo je podává jen tak, někdo je ještě opéká, čímž získají krásnou křupavou chuť. Jsou tak univerzální, že je lze upravovat podle vlastní chuti. Můžete zvolit makovou posypku s cukrem a přidat i tvaroh, který dodá celému pokrmu na svěžesti.
Ingredience:
Počet porcí: 4 | |
1 kg | brambor |
350 g | hrubé mouky |
250 g | měkkého tvarohu |
200 g | másla |
150 g | moučkového cukru |
150 g | mletého máku |
100 g | sádla |
sůl |
Postup:
- Oloupané, nakrájené brambory na kostičky uvaříme v osolené vodě do poloměkka, polovinu vody z uvařených brambor scedíme do misky a necháme bokem.
- Do brambor přidáme hrubou mouku a na mírném plamenu necháme pařit po dobu přibližně 10 min.
- Poté uhněteme v hladké těsto. Podle potřeby můžeme přilévat zbylou vodu
z brambor nebo přidat hrubou mouku. - Z těsta tvarujeme noky (nebo placičky) pomocí lžíce, kterou jsme si omastili v másle nebo sádle.
- Noky poté opečeme do zlatova na sádle.
- Opečené noky posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, přidáme tvaroh
a polijeme rozpuštěným máslem.
Vždy ale nezapomínejte na výběr kvalitních surovin. Ty najdete například díky označení logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Škubánky můžeme udělat i na slano. Stačí si orestovat cibulku na sádle a celé to posypat opraženou slaninou.
Poznámka:A proč se vlastně této bramborové pochoutce říká škubánek? Název pochází od slova „škubat“, což odkazuje na tradiční způsob přípravy, kdy se těsto „škube“ do drobných kousků. Ne všude v Česku však najdete škubánky – v oblasti východních Čech se jim říkalo „trpálky“, na Rožmitálsku „šterc“, na Soběslavsku „šuška“ a v západních Čechách můžeme najít „kucmoch“, či „kucmouch“. Zde se ale také může jednat o na slano připravenou bramborovou placku.
zdroj: www.akademiekvality.cz