Z receptů našich babiček, kynuté koblihy s marmeládou a šlehačkou.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
2 ks | vajec |
1 ks | kostka kvasnic (droždí) |
0,25 l | mléka |
0,5 cl | rumu |
1 lžíce | cukru |
špetka soli | |
marmeláda nebo povidle | |
čokoládová poleva (toping) | |
šlehačka |
Postup:
1. Do mísy prosejeme mouku
2. Přidáme sůl, vejce, cukr, droždí a rum, zalijeme vlažným mlékem
3. Vypracujeme hladké těsto
4. Přikryjeme a necháme cca 30 minut kynout
5. Dobře vykynuté těsto je lesklé, pružné, hladké a vmáčkneme-li do něho prst, uděláme důlek, který se ihned vyrovná
6. Lžíci vykrajujeme jednotlivé koblížky, které skládáme na pomoučený vál a necháme cca 10minut vykynout
7. Jednotlivé kusy smažíme v rozehřátém oleji dozlatova (oleje musí být dostatek, aby mohly koblížky plavat)
8. Vychladlé koblížky zdobíme marmeládou, čokoládovou polevou a těsně před servírováním šlehačkou.
Marmeládu lze nahradit povidly, třeným sladkým tvarohem nebo např. jogurtem.