REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Naložený květák v pikantním nálevu spolu s mrkví a okurkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Růžičky květáku naložené v nálevu spolu s cibulí, chilli papričkou, kořením, kolečky okurek a hranolky nebo kolečky mrkve.


Ingredience:
2 kskvětáky
2-4 ksmrkve
2-4 ksokurky nakládačky
Na nálev:
250 mlocta 8 %
1 lvody
10 kstablet sladidla Deko
80 gcukru
40 gsoli
Koření a další ingredience do jedné sklenice:
3-4 kskuličky černého pepře
2-3 kskuličky nového koření
1-2 ksbobkového listu
1 kschilli papričky
1/2 kscibule

Postup:

1. Očištěný květák nakrájíme na menší kousky a předvaříme ve vodě do poloměkka, omyté okurky a oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka (mrkev můžeme nakrájet i na hranolky)
2. Sklenice naplníme květákem, kolečky mrkve a okurky, doplníme o kolečka cibule, chilli papričku a koření, zalijeme nachystaným lákem
3. Ke sterilaci několika sklenic stačí běžný hrnec, do kterého vložíme starší utěrku, na ni sklenice urovnáme, zalijeme teplou vodou (2 cm do výše sklenic)
4. Hrnec přiklopíme poklicí a zahříváme na potřebnou teplotu (85 °C)
5. Po uplynutí předepsané doby (25 minut) sklenice vyjmeme a obrátíme je dnem vzhůru
6. Necháme vychladnout
7. Uložíme je v chladnu a temnu, občas je zkontrolujeme.

Příprava láku:
Ingredience na lák spolu svaříme, jakmile začne bublat, sundáme ze zdroje tepla a necháme částečně vychladnout.

Doporučení:

Nálev lze připravit i z průmyslových směsí jako např. Nova, Pikanta…. Pro diabetiky existují speciální směsi označené symbolem Dia. Pro efekt nebo rozmanitost můžete květák doplnit i o další zeleninu, jako okurky, mrkev ….

Poznámka:

Více viz. škola vaření: Konzervování, sterilace, zavařování.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy