Lagenárii, nebo také indickou okurku zavařujeme jen mladou, oloupanou a většinou zbavenou jadřince a to třeba v klasickém nálevu na okurky.
Ingredience:
lagenárie (indické okurky) | |
Na nálev: | |
150-200 g | cukru |
30 g | soli |
3 dcl | octa |
1 l | vody |
Postup:
1. Nejprve si připravíme nálev; vodu s octem smícháme, přidáme cukr a sůl, pozvolna přivedeme k varu, ale nevaříme, necháme vychladnout
2. Mladé plody lagenárie oloupáme, rozpůlíme, semena buď vyjmeme, nebo, pokud jsou plody ještě opravdu malé a jejich semeník je moc pevný, necháme semena v rostlině
3. Zeleninu nakrájíme na kostky nebo řezy, naskládáme do sklenic a zalijeme nálevem
4. Láhve důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.