Nastrouhané zelí promíchané s kostičkami povařené červené řepy a cibulí, zalité nálevem, po odležení sterilované. Směs skvělá jako příloha k různě upraveným masům.
Ingredience:
3 kg | bílého zelí |
2 kg | červené řepy |
1 kg | cibule |
Na nálev: | |
1 sáček | Deka |
35 dl | cukru |
8 dl | vody |
3 dl | octa |
3 dl | rostlinného oleje |
1 lžíce | kmínu |
Ostatní: | |
sklenice na zavařování s víčky |
Postup:
1. Zelí nastrouháme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky
2. Řepu povaříme doměkka, tedy asi 20-30 minut, pak ji nakrájíme na malé kostičky
3. Připravíme si nálev; do vody zamícháme ocet, olej a cukr, přidáme Deko a kmín, začneme zahřívat, až začne nálev bublat, okamžitě zdroj tepla vypneme
4. Zelí promícháme s cibulí a řepou, zalijeme teplým nálevem a necháme 24 hodin stát
5. Druhý den vyskládáme zelí s řepou do sklenic, zalijeme nálevem, dobře uzavřeme a sterilujeme 20-25 minut při teplotě 90-100 °C.