Rozpis na dva bochánky velikonočního mazance.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru krupice |
100 g | rozinek |
100 g | másla |
40 g | droždí |
30 g | mandlí |
30 g | mandlí na zdobení |
200 ml | mléka |
4 ks | žloutklů |
1 ks | vejce |
1 lžička | citrónové kůry |
špetka soli | |
špetka mletého muškátového květu | |
tuk na vymazání plechu |
Postup:
1. Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu mouky, cukru a necháme vzejít kvásek
2. Rozměklé máslo, zbytek cukru a žloutky utřeme a napěníme, přidáme kvásek, zbytek polohrubé mouky, špetku soli, citrónovou kůru, špetku muškátového květu a vypracujeme vláčné (spíše tužší) těsto
3. Do těsta zapracujeme rozinky a oloupané nasekané mandle
4. Těsto necháme 1 hodinu na teplém místě odpočívat
5. Těsto rozdělíme na dva bochánky, které přendáme na tukem vymazaný plech a necháme je ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout
6. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed nařízneme křížek a ozdobíme oloupanými plátky mandlí
7. Dáme do předehřáté trouby a pečeme nejdříve 10 minut při 250 °C
8. Potom teplotu snížíme na 150 °C a dopékáme asi 30 minut
9. Po dopečení necháme chvíli vychladnout a pak můžeme mazance posypat cukrem a podávat jak v celku (krájíme na stole) nebo je nakrájíme předem a pak teprve servírujeme.