REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mazanec s jogurtem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
120 gcukru krupice
120 gmásla
50 gmandlových lupínků
50 gbílého jogurtu
50 grozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
30 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutky
1 ksvejce na potření
citronová kůra
špetka soli
moučkový cukr na poprášení mazance

Postup:
  1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
  2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
  7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
  8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept k článku: Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy