REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mazanec s jogurtem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věděli jste, že velikonoční mazanec nebo také velikonoční bochník, oblíbené sváteční pečivo ze sladkého kynutého těsta, patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva? Stejně jako nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, kdy končí půst. S láskou, mandlemi a rozinkami pečený, jogurtem zjemněný kynutý bochánek nesmí chybět na sváteční tabuli ani letos!


Ingredience:
250 gpolohrubé mouky
250 ghladké mouky
120 gcukru krupice
120 gmásla
50 gmandlových lupínků
50 gbílého jogurtu
50 grozinek namočených alespoň na 15 minut v horké vodě
30 gdroždí
250 mlmléka
4 ksžloutky
1 ksvejce na potření
citronová kůra
špetka soli
moučkový cukr na poprášení mazance

Postup:
  1. Smíchejte prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a udělejte do jejich směsi důlek. Do něj vlijte mléko a rozdrobte droždí. Poté zasypte zbylou lžící mouky a nechte na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
  2. Poté přidejte cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujte vláčné těsto.
  3. Přisypte rozinky, opět důkladně prohněťte a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C.
  5. Z těsta vypracujte pevný bochánek, položte ho na plech s pečicím papírem, pomašlujte rozšlehaným vejcem a nechte ještě 10 minut odpočívat.
  6. Vršek nařízněte do kříže, ještě jednou potřete vejcem a posypte mandlovými lupínky.
  7. Dejte péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhněte na 160 °C. Pečte dozlatova zhruba 45 minut.
  8. Před nakrojením mazanec nechte vychladnout a poprašte ho moučkovým cukrem.
Poznámka:

Recept k článku: Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy