REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Masový kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Guláš z hovězího masa, vepřového masa, klobásy, papriky, brambor, rajčat a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Pro 6-8 osob:
1 kghovězí klišky (plece)
1 kgvepřového plecka
750 gbrambor
800 gnakládaných rajčat v plechovce
150 gšpeku
2 lžícesádla
6 kscibulí
4 ksčervené papriky
3 ksklobásy
1 ksfeferonky
1 kssvazku petržele
1/2 kstvrdého chleba
majoránka
kuličky pepře
kuličky nového koření
mletá paprika
kmín
sůl

Postup:

1. V kotlíku rozpustíme většinu sádla, přidáme na kostičky nakrájený špek, když se rozvoní, přisypeme oloupané, na kostičky nakrájené cibule, které osmahneme dorůžova a zaprášíme trochou mleté papriky
2. Pak přidáme očištěné, na kostičky nakrájené hovězí maso, opékáme do zhnědnutí, podle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín, nové koření a kotlík zalijeme do poloviny vodou
3. Po 30 minutách za občasného promíchání přidáme očištěné, na kostičky nakrájené vepřové maso, krátce opečeme na zbylém sádle, vaříme dalších 45 minut a když je maso skoro měkké přidáme do kotlíku očištěné na nudličky nakrájené papriky, rajčata a oloupané, na kostičky nakrájené brambory
4. Guláš doplníme vodou, aby brambory byly potopeny, vaříme 20 minut, nakonec přidáme na kolečka nakrájené klobásy, směs zahustíme strouhaným chlebem, povaříme dalších 10 minut, dochutíme solí, očištěnou, na nudličky nasekanou feferonkou a zasypeme nadrobno nasekanou petrželkou
5. Pak guláš sundáme z ohně, zakryjeme, ale ne neprodyšně, necháme 30 minut odstát a podáváme s čerstvým chlebem nebo bagetou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Středomořské speciality na gril i v pohodlí domova

S létem si všichni spojí dovolenou, pláže, relax, zážitky, a to nejen cestovatelské, ale i ty gurmánské. Za vůní a chutí oblíbených středomořských specialit ale není potřeba cestovat tak daleko. Připravte pro rodinu nebo přátele menu inspirované Itálií, Řeckem a Bulharskem u sebe na zahradě nebo na balkoně. Potřebujete k tomu jen kvalitní suroviny, gril a správný recept. Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři recepty, které si jistě zamilujete a zařadíte do grilovacího rituálu.

číst dále ...

Léto voní grilováním! Víte, jaké sýry jsou vhodné a kterým se naopak vyhnout?

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Melounové osvěžení z Kauflandu

Melouny chutnají nejvíce v létě, v horkých dnech. Osvěží a výborně hydratují, některé totiž obsahují přes 90 % vody. Ať už vyberete jakoukoliv odrůdu vodního nebo cukrového melounu, nemůžete sáhnout vedle, protože všechny jsou plné vlákniny a vitamínů. Kaufland nabízí v letní sezóně až 9 druhů melounů a najdete mezi nimi i odrůdy vypěstované u nás, například vodní melouny z Polabí.

číst dále ...

5 důvodů proč jíst řapíkatý celer

Řapíkatý celer je méně známý a lehce podceňovaný sourozenec celeru bulvového, který je v našich končinách rozšířenější hlavně jako základ polévek nebo svíčkové. Řapíkatý celer by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Je skvělý při hubnutí, prospívá trávení a pomáhá diabetikům. Proč ještě byste jej měli naučit jíst?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy