Vyzkoušený recept z francouzské kuchařky na chutnou mysliveckou polévku. V zimních měsících zahřeje nejen myslivce, ale všechny milovníky hutných obědových polévek.
Ingredience:
1000 g | kostí ze zvěřiny |
1,5 l | vody |
5 cl | koňaku |
1/2 láhve | bílého suchého vína |
1 hrst | sušených hub |
8 ks | kuliček černého pepře |
4 ks | jalovčinky |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | mrkev |
1/4 ks | celeru |
1/2 lžičky | tymiánu |
bílý mletý pepř | |
vlasové nudle | |
pažitka | |
máslo | |
sůl |
Postup:
- Kosti nasekáme na menší kusy, v troubě opečeme do hněda.
- Opečené kosti vložíme do hrnce, zalijeme vodou, vínem, osolíme, přidám celý mrkev, celer, pepř, jalovec, tymián, bobkový list, vaříme na mírném ohni 2 hodiny.
- Namočené houby slijeme, nasekáme nadrobno, na másle podusíme doměkka.
- Vývar scedíme, z kostí obereme maso, nakrájíme na drobné kousky, zeleninu nakrájíme na kostičky.
- Scezený vývar ochutíme koňakem, mletým pepřem, solí.
- Do talířů vložíme uvařené vlasové nudle, podušené houby, nakrájenou zeleninu a zalijeme teplým vývarem. Jednotlivé porce ještě posypeme pažitkou a zjemníme kouskem másla.
Text i foto: D. M.