Lívance z kynutého těsta připraveného z podmáslí, másla, droždí a dalších ingrediencí, usmažené dozlatova.
Ingredience:
225 g | hladké mouky |
20 g | másla + 20 g másla na smažení |
225 ml | podmáslí |
175 ml | mléka |
1,25 lžičky | sušeného droždí |
1 lžička | soli |
0,5 lžičky | cukru krupice |
0,5 lžičky | jedlé sody |
1 lžíce | teplé vody |
Postup:
1. V míse smícháme krupicový cukr a droždí, přilijeme vlažné mléko a rozpuštěné (ne horké) máslo, lehce promícháme a dáme na 5 minut stranou, aby se nám na povrchu začaly tvořit malé puchýřky
2. V jiné míse smícháme hladkou mouku a sůl, pak přidáme drožďovou směs, podmáslí a vše umícháme do hladkého těsta
3. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu odpočívat
4. Nakonec jedlou sodu rozmícháme v teplé vodě, vmícháme do těsta a necháme dalších 30 minut odpočívat
5. Potom v lívanečníku na rozehřátém másle opékáme lívance po obou stranách dozlatova.