Lívance podle receptu z minulého století, jak je připravovaly naše babičky. Jedná se o variantu kynutých lívanců usmažených na sádle dozlatova, servírovaných potřených marmeládou a ozdobených tvarohem a ušlehanou smetanou.
Ingredience:
250 g | polohrubé mouky |
0,5 l | mléka |
1/4 ks | kostky droždí |
1 ks | vejce |
cukr | |
sádlo | |
sůl | |
Ostatní: | |
marmeldáda, tvaroh a ušlehaná smetana |
Postup:
1. Z vlažného mléka, kousku droždí a cukru uděláme kvásek, necháme ho vzejít
2. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a nalijeme vlažné mléko v kterém jsme rozmíchali vejce a špetku soli, vše promícháme, přidáme kvásek, opět promícháme, až vznikne řídké těsto, které dáme stranou a necháme 30 minut vykynout
3. Lívanečník vymastíme sádlem, naléváme těsto z kterého smažíme jednotlivé lívance a to z obou stran
4. Hotové lívance potřeme marmeládou, posypeme tvarohem a ozdobíme kopečkem smetany.
Text i foto: Dalibor Marounek