Malé kulaté lívanečky z řidšího kynutého těsta, opečených na oleji v lívanečníku dorůžova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
50 g | cukru krupice |
25 g | droždí |
10 g | citrónové kůry |
2 ks | vajec |
0,7 l | mléka |
špetka soli | |
olej na smažení |
Postup:
1. Droždí promícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout
2. Do vykynutého kvásku přidáme zbylé vlažné mléko, rozšlehaná vejce, jemně nastrouhanou kůru z pečlivě opláchnutého citrónu, sůl a zbylou dávku prosáté mouky, směs pečlivě promícháme, prošleháme a necháme opět částečně vykynout
3. Vykynuté těstíčko pak naléváme do olejem vytřených lívanečníků a lívance opečeme po obou stranách dorůžova
4. Zdobíme marmeládou, tvarohem, šlehačkou …
Lívance podáváme například s tvarohem a borůvkami, nebo se šlehačkou a skořicí, s marmeládou …