Grilované plátky lilků a snítky tymiánu zalité ochuceným teplým olejem, uležené, vhodné jako delikatesa k pivu či vínu, či příloha k pečenému nebo grilovanému masu.
Ingredience:
Na sklenici o objemu 0,75 l: | |
2-3 ks | lilků |
4-6 ks | stroužků česneku |
250-300 ml | olivového oleje |
několik snítek tymiánu | |
hrubě drcený pepř | |
šťáva z 1 citronu | |
sůl |
Postup:
1. Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm, z obou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit
2. Potom lilky osušíme a grilujeme na mřížce potřené olejem po obou stranách, dokud lilek nezměkne a není opečený
3. Olej zahřejeme na 80 °C a vložíme do něho plátky oloupaného česneku, ochutíme hrubě mletým pepřem, solí a citronovou šťávou
4. Opečené lilky naskládáme do suché vyvařené sklenice, proložíme omytými a osušenými snítkami tymiánu, zalijeme teplým ochuceným olejem, aby byla všechna zelenina ponořená, uzavřeme víčkem, otočíme na 5 minut dnem vzhůru, necháme vychladnout a uležet 2-4 dny, pak můžeme konzumovat nebo i dále skladovat.
Lilky vybíráme o průměru 5-8 cm, nepříliš měkké, s lesklou hladkou slupkou a s jasně zeleným stonkem i špičkou (prorostlé a přestárlé kusy totiž bývají vodnaté a hořké).Podobně můžeme nakládat i pečené cukety, papriky apod.