Pečený beránek z mouky, cukru, vaječného likéru, rumu a dalších ingrediencí.
Ingredience:
200 g | měkkého tvarohu |
200 g | moučkového cukru |
200 g | másla |
200 g | polohrubé mouky |
10 g | kakaa |
50 ml | vaječného likéru |
50 ml | rumu |
3 ks | vajec |
1 ks | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
tuk a polohrubá mouka na formu | |
Na dohotovení: | |
2 ks | rozinek na oči |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Změklé máslo nakrájené na menší kousky utřeme se žloutky, měkkým tvarohem, moučkovým i vanilkovým cukrem dohladka
2. Pak přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, vaječný likér, rum, promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
3. Formu na beránka vymazanou tukem a vysypanou polohrubou moukou naplníme do 3/
4 těstem, do zbylého těsta vmícháme kakao, potom tmavé těsto rozdělíme lžičkou do formy, vidličkou zlehka promícháme a vytvoříme mramorování
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 50 minut, po upečení necháme beránka krátce zchladnout ve formě, poté ho vyklopíme, po vychladnutí pocukrujeme, uděláme oči z rozinek a ozdobíme stužkou se zvonečkem.