REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makové věnečky plněné tvarohem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věnečky z kynutého těsta plněné tvarohovou náplní, posypané mákem, upečené dozlatova.


Ingredience:
Rozpis na 8 kousků:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla
50 gmedu
30 gdroždí
250 mlmléka
1 lžícecitronové šťávy
1 lžícecukru
2 ksžloutků
Na náplň:
250 gměkkého tvarohu
60 gmoučkového cukru
1 kssáčku vanilkového cukru
1 ksvejce
Na dohotovení:
1 lžícemáku na posypání
1 ksvejce na potření

Postup:

1. Do misky rozdrobíme droždí, promícháme je se lžící cukru i polovinou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Změklé máslo utřeme s medem, postupně vmícháme žloutky i citronovou šťávu, přidáme prosátou polohrubou mouku, vykynulý kvásek, zbylé vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 45 minut na teplém místě kynout
3. Mezitím na náplň měkký tvaroh utřeme s rozklepnutým vejcem, vanilkovým i moučkovým cukrem na hladkou náplň
4. Potom vykynuté těsto propracujeme, vyválíme na plát slný 5 mm, rozkrájíme na pruhy velké 5×20 cm, do středu pruhů podélně naneseme připravenou náplň, strany těsta k sobě přitiskneme, jednotlivé prameny stočíme do věnečku a konce spojíme
5. Věnečky rozložíme na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe a necháme ještě 15 minut odpočinout, pak věnečky potřeme rozšlehaným vejcem, nůžkami ozdobně nastřihneme, nástřih posypeme mákem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova (asi 20 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy