REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý ořechový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený věnec z kynutého těsta plněný ořechovou náplní, potřený vejcem, posypaný mandlovými lupínky.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
100 ghery
30 gdroždí
250 mlmléka
1/2 lžičkysoli
2 ksvajec
Na náplň:
150 gmletých vlašských ořechů
50 gcukru krupice
50 gkulatých piškotů
100 mlmléka
1 kssáčku vanilkového cukru
Na dohotovení:
50 gmandlových lupínků
1 ksvejce na potření

Postup:

1. V misce rozmícháme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, přidáme dvě lžíce hladké mouky, dobře promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Zbylou hladkou mouku prosijeme do mísy, přidáme zbylý moučkový cukr, rozklepnutá vejce, sůl, zbylé mléko, kvásek a propracujeme, pak přilijeme rozpuštěnou vychladlou heru a vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Mezitím na náplň svaříme mléko s krupicovým i vanilkovým cukrem, na jemno mletými ořechy a necháme vychladnout, pak zahustíme drcenými piškoty
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a velký 40×20 cm, potřeme ho připravenou náplní, svineme do rolády, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do věnce, okraje přitiskneme k sobě a necháme ještě asi 20 minut kynout
5. Potom horní část věnce nakrojíme asi 1 cm od středu tak, že po obvodu vytvoříme zářezy ve vzdálenosti 2 cm, mírně je roztáhneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky
6. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 20 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě dalších 20 minut, na plechu necháme trochu zchladnout a pak přendáme na talíř.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy