REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý ořechový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený věnec z kynutého těsta plněný ořechovou náplní, potřený vejcem, posypaný mandlovými lupínky.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
100 ghery
30 gdroždí
250 mlmléka
1/2 lžičkysoli
2 ksvajec
Na náplň:
150 gmletých vlašských ořechů
50 gcukru krupice
50 gkulatých piškotů
100 mlmléka
1 kssáčku vanilkového cukru
Na dohotovení:
50 gmandlových lupínků
1 ksvejce na potření

Postup:

1. V misce rozmícháme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, přidáme dvě lžíce hladké mouky, dobře promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Zbylou hladkou mouku prosijeme do mísy, přidáme zbylý moučkový cukr, rozklepnutá vejce, sůl, zbylé mléko, kvásek a propracujeme, pak přilijeme rozpuštěnou vychladlou heru a vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Mezitím na náplň svaříme mléko s krupicovým i vanilkovým cukrem, na jemno mletými ořechy a necháme vychladnout, pak zahustíme drcenými piškoty
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a velký 40×20 cm, potřeme ho připravenou náplní, svineme do rolády, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do věnce, okraje přitiskneme k sobě a necháme ještě asi 20 minut kynout
5. Potom horní část věnce nakrojíme asi 1 cm od středu tak, že po obvodu vytvoříme zářezy ve vzdálenosti 2 cm, mírně je roztáhneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky
6. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 20 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě dalších 20 minut, na plechu necháme trochu zchladnout a pak přendáme na talíř.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy