REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý ořechový věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený věnec z kynutého těsta plněný ořechovou náplní, potřený vejcem, posypaný mandlovými lupínky.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 gmoučkového cukru
100 ghery
30 gdroždí
250 mlmléka
1/2 lžičkysoli
2 ksvajec
Na náplň:
150 gmletých vlašských ořechů
50 gcukru krupice
50 gkulatých piškotů
100 mlmléka
1 kssáčku vanilkového cukru
Na dohotovení:
50 gmandlových lupínků
1 ksvejce na potření

Postup:

1. V misce rozmícháme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, přidáme dvě lžíce hladké mouky, dobře promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Zbylou hladkou mouku prosijeme do mísy, přidáme zbylý moučkový cukr, rozklepnutá vejce, sůl, zbylé mléko, kvásek a propracujeme, pak přilijeme rozpuštěnou vychladlou heru a vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Mezitím na náplň svaříme mléko s krupicovým i vanilkovým cukrem, na jemno mletými ořechy a necháme vychladnout, pak zahustíme drcenými piškoty
4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a velký 40×20 cm, potřeme ho připravenou náplní, svineme do rolády, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, stočíme do věnce, okraje přitiskneme k sobě a necháme ještě asi 20 minut kynout
5. Potom horní část věnce nakrojíme asi 1 cm od středu tak, že po obvodu vytvoříme zářezy ve vzdálenosti 2 cm, mírně je roztáhneme, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky
6. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 20 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme ještě dalších 20 minut, na plechu necháme trochu zchladnout a pak přendáme na talíř.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy