Kynutý moučník plněný marcipánem, mandlemi, cukrem a rumem.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | polohrubé mouky |
100 g | másla |
70 g | cukru krupice |
42 g | droždí |
150 ml | mléka |
1 ks | vejce |
1 ks | citrónu |
špetka soli | |
hladká mouka na pomoučení válu | |
Na náplň: | |
200 g | marcipánu |
200 g | mandlí |
100 g | cukru |
100 ml | mléka |
2 lžíce | rumu |
1 lžička | skořice |
Na ozdobení: | |
1 ks | žloutku |
1 lžíce | mandlových lupínků |
čokoládová vajíčka | |
1 lžička | vody |
Postup:
1. V hrnku mírně zahřejeme mléko, rozdrobíme do něho droždí, posypeme lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Citrónovou kůru z citrónu důkladně kartáčkem opereme pod proudem horké vody a z poloviny nastrouháme kůru
3. Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku, přilijeme vlažné mléko, přidáme citrónovou kůru, rozklepnuté vejce, sůl, zbytek cukru, zalijeme kváskem a vypracujeme pružné těsto
4. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 30 minut, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem
5. Ještě jednou těsto propracujeme a rozdělíme na 3 stejně velké části
6. Mezitím co těsto kyne si připravíme náplň, do misky nastrouháme surový marcipán, přidáme spařené oloupané, na jemno umleté mandle, cukr, rum, skořici, mléko a vše utřeme do hladkého krému
7. Části těsta položíme na hladkou moukou posypaný vál a vyválíme je do placek
8. Potřeme je marcipánovou náplní a zarolujeme
9. Prameny položíme vedle sebe a upleteme z nich cop, konce podhrneme dolů
10. Cop opatrně přeneseme na plech a necháme na teplém místě ještě asi 40 minut kynout
11. Žloutky rozšleháme s 1 lžičkou vody a celý cop jim potřeme
12. Posypeme mandlovými lupínky a na 35 minut dáme do vyhřáté trouby na 175 °C péci
13. Potom cop vyndáme, necháme vychladnout a ozdobíme marcipánovými vajíčky.
Domácí marcipán: Smícháme 125 g moučkového cukru, 125 g krystalového cukru, 250 g nadvakrát umletých mandlí a 2 bílky. Těsto prohněteme na vále posypaným moučkovým cukrem.
Poznámka:Recept na marcipán viz: Příprava marcipánové hmoty.