REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý cop plněný skořicí a marcipánem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynutý moučník plněný marcipánem, mandlemi, cukrem a rumem.


Ingredience:
Na těsto:
500 gpolohrubé mouky
100 gmásla
70 gcukru krupice
42 gdroždí
150 mlmléka
1 ksvejce
1 kscitrónu
špetka soli
hladká mouka na pomoučení válu
Na náplň:
200 gmarcipánu
200 gmandlí
100 gcukru
100 mlmléka
2 lžícerumu
1 lžičkaskořice
Na ozdobení:
1 ksžloutku
1 lžícemandlových lupínků
čokoládová vajíčka
1 lžičkavody

Postup:

1. V hrnku mírně zahřejeme mléko, rozdrobíme do něho droždí, posypeme lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Citrónovou kůru z citrónu důkladně kartáčkem opereme pod proudem horké vody a z poloviny nastrouháme kůru
3. Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku, přilijeme vlažné mléko, přidáme citrónovou kůru, rozklepnuté vejce, sůl, zbytek cukru, zalijeme kváskem a vypracujeme pružné těsto
4. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout asi 30 minut, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem
5. Ještě jednou těsto propracujeme a rozdělíme na 3 stejně velké části
6. Mezitím co těsto kyne si připravíme náplň, do misky nastrouháme surový marcipán, přidáme spařené oloupané, na jemno umleté mandle, cukr, rum, skořici, mléko a vše utřeme do hladkého krému
7. Části těsta položíme na hladkou moukou posypaný vál a vyválíme je do placek
8. Potřeme je marcipánovou náplní a zarolujeme
9. Prameny položíme vedle sebe a upleteme z nich cop, konce podhrneme dolů
10. Cop opatrně přeneseme na plech a necháme na teplém místě ještě asi 40 minut kynout
11. Žloutky rozšleháme s 1 lžičkou vody a celý cop jim potřeme
12. Posypeme mandlovými lupínky a na 35 minut dáme do vyhřáté trouby na 175 °C péci
13. Potom cop vyndáme, necháme vychladnout a ozdobíme marcipánovými vajíčky.

Doporučení:

Domácí marcipán: Smícháme 125 g moučkového cukru, 125 g krystalového cukru, 250 g nadvakrát umletých mandlí a 2 bílky. Těsto prohněteme na vále posypaným moučkovým cukrem.

Poznámka:

Recept na marcipán viz: Příprava marcipánové hmoty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy