REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Labužnický zajíc na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po porcích upečený slaninou prošpikovaný zajíc, servírovaný se smetanovou omáčkou, brusinkami, citronem a knedlíky.


Ingredience:
1 kscelého zajíce připraveného ke kuchyňské úpravě
1 kscitrónu
2 kscibule
250 mlsmetany
1 lžíceocta
300 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny
20 gmouky
20 gmásla
černý mletý pepř
bobkový list
nové koření
celý pepř
jalovec
tymián
olej
cukr
sůl
Na ozdobu:
brusinky
kolečka citrónu

Postup:

1. Očištěného, odblaněného zajíce naporcujeme a prošpikujeme ho klínky slaniny, maso solíme a okořeníme pepřem
2. Staršího (tužšího zajíce) raději necháme v marinádě nebo mořidle 2-3 dny odležet
3. Zajíce zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, maso vyjmeme a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, jalovec a tymián, nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
4. Vše na pánvi zastříkneme octem, přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený citrón a zalijeme vodou, vložíme zpět opečené maso, pokrm osolíme, přiklopíme a pečeme doměkka, během pečení zajíce podléváme horkou vodou a přeléváme výpekem
5. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, měkké maso vyjmeme, základ zahustíme jíškou, dobře vše rozšleháme nejlépe ručním tyčovým mixérem a povařím asi 15 minut
6. Omáčku nakonec dochutíme cukrem, octem a solí, zjemníme smetanou a ještě krátce provaříme
7. Hotovou omáčku propasírujeme přes cedník s malými oky a porce zajíce v ní již jen krátce prohřejeme
8. Jednotlivé porce králíka servírujeme přelité omáčkou a ozdobené plátky citrónu a brusinkami.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskový knedlík. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy