REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Labužnický zajíc na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po porcích upečený slaninou prošpikovaný zajíc, servírovaný se smetanovou omáčkou, brusinkami, citronem a knedlíky.


Ingredience:
1 kscelého zajíce připraveného ke kuchyňské úpravě
1 kscitrónu
2 kscibule
250 mlsmetany
1 lžíceocta
300 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny
20 gmouky
20 gmásla
černý mletý pepř
bobkový list
nové koření
celý pepř
jalovec
tymián
olej
cukr
sůl
Na ozdobu:
brusinky
kolečka citrónu

Postup:

1. Očištěného, odblaněného zajíce naporcujeme a prošpikujeme ho klínky slaniny, maso solíme a okořeníme pepřem
2. Staršího (tužšího zajíce) raději necháme v marinádě nebo mořidle 2-3 dny odležet
3. Zajíce zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, maso vyjmeme a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, jalovec a tymián, nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
4. Vše na pánvi zastříkneme octem, přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený citrón a zalijeme vodou, vložíme zpět opečené maso, pokrm osolíme, přiklopíme a pečeme doměkka, během pečení zajíce podléváme horkou vodou a přeléváme výpekem
5. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, měkké maso vyjmeme, základ zahustíme jíškou, dobře vše rozšleháme nejlépe ručním tyčovým mixérem a povařím asi 15 minut
6. Omáčku nakonec dochutíme cukrem, octem a solí, zjemníme smetanou a ještě krátce provaříme
7. Hotovou omáčku propasírujeme přes cedník s malými oky a porce zajíce v ní již jen krátce prohřejeme
8. Jednotlivé porce králíka servírujeme přelité omáčkou a ozdobené plátky citrónu a brusinkami.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskový knedlík. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy