REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Labužnický zajíc na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po porcích upečený slaninou prošpikovaný zajíc, servírovaný se smetanovou omáčkou, brusinkami, citronem a knedlíky.


Ingredience:
1 kscelého zajíce připraveného ke kuchyňské úpravě
1 kscitrónu
2 kscibule
250 mlsmetany
1 lžíceocta
300 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 gslaniny
20 gmouky
20 gmásla
černý mletý pepř
bobkový list
nové koření
celý pepř
jalovec
tymián
olej
cukr
sůl
Na ozdobu:
brusinky
kolečka citrónu

Postup:

1. Očištěného, odblaněného zajíce naporcujeme a prošpikujeme ho klínky slaniny, maso solíme a okořeníme pepřem
2. Staršího (tužšího zajíce) raději necháme v marinádě nebo mořidle 2-3 dny odležet
3. Zajíce zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, maso vyjmeme a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, jalovec a tymián, nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět
4. Vše na pánvi zastříkneme octem, přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený citrón a zalijeme vodou, vložíme zpět opečené maso, pokrm osolíme, přiklopíme a pečeme doměkka, během pečení zajíce podléváme horkou vodou a přeléváme výpekem
5. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, měkké maso vyjmeme, základ zahustíme jíškou, dobře vše rozšleháme nejlépe ručním tyčovým mixérem a povařím asi 15 minut
6. Omáčku nakonec dochutíme cukrem, octem a solí, zjemníme smetanou a ještě krátce provaříme
7. Hotovou omáčku propasírujeme přes cedník s malými oky a porce zajíce v ní již jen krátce prohřejeme
8. Jednotlivé porce králíka servírujeme přelité omáčkou a ozdobené plátky citrónu a brusinkami.

Doporučení:

Jako přílohu podáváme houskový knedlík. Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy