Kynuté těsto vytvarované do tvaru velikonočních pomlázek, upečené v troubě dozlatova, nakonec pomlázky ozdobené barevnými mašlemi.
Ingredience:
1 kg | polohrubé mouky |
150 g | rostlinného tuku |
120 g | práškového cukru |
30 g | droždí |
1/4 l | mléka |
3 ks | žloutky |
1 lžička | strouhané citronové kůry |
1/2 lžičky | soli |
tuk na vymazání plechu | |
vejce na potření | |
ozdobné mašle |
Postup:
1. Z vajec, 2 lžic mléka, 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek, necháme ho vzejít
2. Do vzejitého kvásku přidáme zbývající mouku a cukr, rozpuštěný tuk, mléko se žloutky a solí, strouhanou citronovou kůru a vše zpracujeme na polotučné těsto (můžeme přidat rozinky a spařené, oloupané mandle), necháme asi 2 hodiny kynout
3. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme dlouhé úzké provázky, z kterých pak upleteme několik pomlázek
4. Upletené pomlázky necháme ještě chvíli kynout, potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme upéci do trouby vyhřáté na 170-180 °C dozlatova
5. Nakonec zchladlé pomlázky ozdobíme barevnými mašlemi.