REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynuté bochánky a věnečky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké pokušení z kynutého těsta doplněného z půlky mandlemi a z půlky rozinkami.


Ingredience:
Rozpis na 12 kousků:
400 ghladké mouky
120 gcukru krupice
100 gmásla
40 grozinek
40 goloupaných mandlí
30 gdroždí
1 lžičkastrouhané citronové kůry
200 mlmléka
2 ksžloutků
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka strouhaného muškátového oříšku
špetka soli
Na dohotovení:
1 ksvejce na potření
plátky a hranolky mandlí na posypání

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, uděláme v ní důlkem rozdrobíme do něho droždí, zasypeme lžičkou cukru, zalijeme polovinou vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Pak přidáme zbylé mléko i krupicový cukr, žloutky, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku, vanilkový cukr, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, vše promícháme, vmícháme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu kynout
3. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 části, do jedné přidáme rozinky a do druhé na hrubo nasekané mandle, potom necháme ještě asi 20 minut kynout a pak rozdělíme obě půlky těsta na 6 dílů
4. Z rozinkových dílků uděláme bochánky a z mandlových dílků věnečky, rozložíme je na plech, necháme ještě asi 10 minut kynout, poté povrch potřeme rozšlehaným vejcem, bochánky posypeme plátkovými mandlemi, věnečky mandlovými hranolky, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy