Povařené růžičky květáku a hranolky celeru smíchané s kostičkami balkánského sýra, cherry rajčátky a kroužky červené cibule, salát ochucený olejem, česnekem, solí, pepřem a omáčkou balsamico, servírovaný jen tak, samotný, nebo například s celozrnným pečivem.
Ingredience:
300 g | květáku |
200 g | cherry rajčátek |
100 g | celeru |
100 g | balkánského sýru |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | červené cibule |
1/2 ks | pórku |
pár kapek omáčky balsamico | |
pepř | |
olej | |
sůl | |
mírně osolená a citronovou šťávou okyselená voda |
Postup:
1. Květák rozebereme na malé růžičky a vhodíme do mírně osolené vroucí vody, kam jsme přidali také 1 lžíci citronové šťávy, aby zůstal květák krásně bílý, vaříme 3-4 minuty, pak ho vytáhneme a necháme důkladně okapat a vychladnout
2. Celer nakrájíme na hranolky a povaříme opět v mírně osolené vodě s lžíci citronové šťávy, vaříme déle, tedy 6-8 minut, opět ho vytáhneme a necháme okapat a vychladnout
3. Vychladlý květák smícháme v míse s celerem, přidáme cherry rajčátka, červenou cibuli na kroužky a na kostičky nakrájený balkánský sýr
4. Ochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a zakápneme olejem a omáčkou balsamico, promícháme a necháme vychladit v lednici, podáváme samotné nebo s celozrnným pečivem.