REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvašené houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařené houby naložené do solného roztoku spolu s dalšími ingrediencemi, kvašené, servírované jako příloha.


Ingredience:
1 kgsmrkových ryzců, pravých ryzců nebo strmělky mlženky, popřípadě čirůvky fialové
4-6 ksstroužky česneku
2-3 kscibule
1 ksvětší feferonky
1 kskřenu
1 lžícejogurtu
4 % slaný nálev (40 g soli na 1 l vody)
nové koření
bobkový list
celý pepř
kopr

Postup:

1. Mladé plodnice necháme v celku větší plodnice rozkrojíme na polovinu nebo na čtvrtky, vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 až 5 minut, vodu slijeme a houby propláchneme
2. Na dno 2 litrové sklenice dáme kolečka křenu, kolečka cibule, česneku, nasypeme vrstvu hub, přidáme kousek kopru (nemáme-li čerstvý, lze použít zmražený nebo se prodává zavařený kopr ve slaném nálevu), přidáme bobkový list, nové koření celý pepř, kousek feferonky, tento postup opakujeme až naplníme sklenici
3. Houby zalijeme 4 % slaným nálevem a necháme vychladnout, mléčné kvašení trvá poměrně dlouho, v závislosti na teplotě podle uložení hub, trvá 6-30 dnů, urychlíme přidáním lžíce jogurtu, houby zajistíme dřevěnou výztuhou, ovážeme celofánem (nebo igelitem) jehlou propícháme dírky a při pokojové teplotě kolem 18-20 °C jsou houby za týden vykvašené a určené ke spotřebě
4. Podáváme k masitým a tučným pokrmům jako přílohu.

Doporučení:

Kvašené houby lze i uchovat na delší dobu, přendáme je do menších sklenic, zalijeme stejným nálevem a zavaříme 30 minut na 100 °C.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy