REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kvašené houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Povařené houby naložené do solného roztoku spolu s dalšími ingrediencemi, kvašené, servírované jako příloha.


Ingredience:
1 kgsmrkových ryzců, pravých ryzců nebo strmělky mlženky, popřípadě čirůvky fialové
4-6 ksstroužky česneku
2-3 kscibule
1 ksvětší feferonky
1 kskřenu
1 lžícejogurtu
4 % slaný nálev (40 g soli na 1 l vody)
nové koření
bobkový list
celý pepř
kopr

Postup:

1. Mladé plodnice necháme v celku větší plodnice rozkrojíme na polovinu nebo na čtvrtky, vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 až 5 minut, vodu slijeme a houby propláchneme
2. Na dno 2 litrové sklenice dáme kolečka křenu, kolečka cibule, česneku, nasypeme vrstvu hub, přidáme kousek kopru (nemáme-li čerstvý, lze použít zmražený nebo se prodává zavařený kopr ve slaném nálevu), přidáme bobkový list, nové koření celý pepř, kousek feferonky, tento postup opakujeme až naplníme sklenici
3. Houby zalijeme 4 % slaným nálevem a necháme vychladnout, mléčné kvašení trvá poměrně dlouho, v závislosti na teplotě podle uložení hub, trvá 6-30 dnů, urychlíme přidáním lžíce jogurtu, houby zajistíme dřevěnou výztuhou, ovážeme celofánem (nebo igelitem) jehlou propícháme dírky a při pokojové teplotě kolem 18-20 °C jsou houby za týden vykvašené a určené ke spotřebě
4. Podáváme k masitým a tučným pokrmům jako přílohu.

Doporučení:

Kvašené houby lze i uchovat na delší dobu, přendáme je do menších sklenic, zalijeme stejným nálevem a zavaříme 30 minut na 100 °C.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy