Zprudka opečená, slaninou prošpikovaná, hovězí kýta, podušená ve vývaru, podávaná spolu se zelím povařeným ve vývaru z masa.
Ingredience:
500 g | hovězího masa z kýty |
250 g | hlávkového zelí |
100 g | slaniny bez kůže |
2 lžíce | hladké mouky |
1 ks | větší cibule |
vývar nebo voda na podlití | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Omyté maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na tenké nudličky, osolíme, okořeníme pepřem a zprudka ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji
2. Maso vyjmeme, do oleje přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dočervena, přilijeme vodu nebo vývar a vložíme zpět opečené hovězí
3. Kýtu dusíme, za občasného podlévání a přelévání vývaru, doměkka
4. Měkké maso vyjmeme, maso vysmahneme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme a zalijeme vývarem, chvíli povaříme
5. Provařenou omáčku přecedíme a přidáme do ní na kostičky nakrájené hlávkové zelí, které jsme předem vyprali a opět povaříme, aby zelí pěkně změklo
6. Slaninu, jež nám zbyla, nakrájíme na drobné kostičky, rozškvaříme ji a nakonec přidáme do omáčky, kterou nezapomeneme dochutit solí.