REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kousky (podkovy) sumce – uzené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V soli naložené kousky nebo podkovy sumce, vyuzené v domácí udírně dozlatova.


Ingredience:
500 g a vícemasa sumce bez kůže nakrájeného na podkovy nebo kousky
1 balenísoli (na 1 kg ryby 30-40 g soli)
udírna
dřevo na uzení, například bukové a olšové štěpy, piliny

Postup:

1. Maso sumce zbavené kůže (mladé ryby stahovat nemusíme) nakrájené na podkovy nebo jen tak na kousky, naložíme do soli (sůl prostě vetřeme do masa) a to na 2-4 hodiny
2. Kousky nebo podkovy buď zavěšujeme za očka vytvořená z motouzu na hole, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly, nebo je položíme na kovové rošty, případnou nerozpuštěnou sůl oklepeme
3. Připravené maso věšíme či vkládáme na roštěch do udírny vyhřáté na 60 °C, ostrým teplem ze suchého dřeva maso nejprve osušíme, tento proces trvá 60-90 minut
4. Nyní budeme udit hustým kouřem; do topeniště přidáme bukové dřevo a olšové štěpiny, jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami, šoupátko v udírně a dveře dobře zavřeme, aby se vytvořilo množství kouře, který maso doudí, budeme udit 3-5 hodin při teplotě v udírně 120-140 °C
5. Zda je sumec dobře vyuzený poznáme, když píchneme dřevěnou špejlí do masa, musí být po vytažení suchá, pak je maso hotové, pokud nebude, musíme v uzení ještě chvíli pokračovat
6. Vyuzené maso vytažené z udírny necháme dobře vychladnout.

Doporučení:

Během uzení musíme kontrolovat, aby v topeništi nebyl oheň příliš silný a místo uzení maso nespálil.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy