Do lesklé zlatavé barvy vyuzené filety nebo podkovy kapra, nejprve naložené v solném láku dochucené tymiánem a prolisovanými stroužky česneku, pak vyuzené v horkém kouři.
Ingredience:
800 g i více | od šupin očištěných filetů nebo podkov z kapra i s kůží |
150-200 g | mořské soli |
3 l | pitné vody |
5-6 ks | stroužků česneku |
čerstvý tymián |
Postup:
- Vodu mírně zahřejeme, v teplé vodě rozpustíme sůl, pak ji necháme opět úplně prochladnout.
- Do filet nebo podkov vetřeme prolisované stroužky česneku a v rukách promnuté jehličky tymiánu, vložíme do prochladlého slaného nálevu a necháme 12 až 24 hodin v lednici pod pokličkou naložené.
- Filety opláchneme, napícháme na háčky, pokud je budeme používat a necháme při pokojové teplotě důkladně oschnout. Pokud budeme rybu udit na roštech, jednotlivé kusy položíme na rošty a to kůží dolů.
- Udírnu rozpálíme na 70 až 80 °C, do vyhřáté udírny vložíme rošty nebo zahákneme ryby na háčcích, udíme cca 3 hodiny, nezapomínáme občas pokropit štěpky, pokud je při uzení používáme.
- Podáváme jak teplé, ihned vytažené z trouby, tak studené i tak bude pulírovaný (lesklý) kapr chutnat skvěle.
Podobně, jako kapra lze vyudit i jiné druhy ryb, například amura, tolstolobika, sumce…