REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kapr v aspiku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Filátka z kapra ozdobená zeleninou, přelitá vývarem smíchaným s aspikem, v lednici ztuhnutá.


Ingredience:
1 kgmasa z kapra
7 ksplátků želatiny
Na rybí rozvárku:
750 mlvody
25 mlbílého vína
25 mlocta
50 gceleru
2 ksmrkve
1 kskořenové petržele
1 ksbílek
zelená petrželka
nové koření
bobkový list
celý pepř
sůl
Na ozdobení:
100 gsterilovaných okurek
50 gsterilované kapie
10 gkapari

Postup:

1. Do hrnce s vařící vodou nalijeme ocet, víno a přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, koření, vše povaříme asi 20 minut
2. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži, ve vývaru, na mírném ohni, maso povaříme tak 10 min, uvařené rybí maso vyndáme a dáme stranou
3. Do vroucího vývaru, za stálého míchání, vlijeme ve studené vodě rozšlehaný bílek, necháme ho srazit (naváže na sebe nečistoty) a vývar potom přecedíme
4. Želatinu necháme asi 5 minut máčet ve vodě, pak ji vymačkáme a rozpustíme ve vývaru, který by měl mít teplotu těsně kolem 40 °C (pokud bude moc studený, nebo naopak moc teplý, želatina dobře neztuhne!)
5. Část rozpuštěné želatiny s vývarem vlijeme do vyšší formy a necháme ztuhnout
6. Na ztuhlou vrstvu vložíme porce kapra, které ozdobíme okurkou, kapií, kapary, ozdobně nakrájenou mrkví … zalijeme zbylou částí vývaru a necháme ztuhnout.

Doporučení:

Zkouška aspiku: na studený talíř z lednice nalijeme 2-3 mm aspiku, aspik musí lepit asi po 10 minutách uložený v lednici, pokud ne, přidáme ještě želatinu.

Poznámka:

Přebytečný aspik můžeme nalít do nádobky a vánočními vykrajovátky po ztuhnutí vykrájet obrazce, které pak zpestří servírovaný pokrm.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy