REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kapr na citrónech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nasolené porce kapra, utopené v citronovém nálevu ochuceném česnekem, kořením a cukrem, zaklopené, podušené doměkka.


Ingredience:
1 ks (1500 g i více)kapra
3-4 ksstroužky česneku
3 lžícenajemno nakrájené petrželky
3 lžíce (i více)oleje
1-2 lžičkycukru
kousek nastoruhané kůry z omytého citrónu
šťáva nejméně ze 3 ks celých citrónů
několik koleček citrónu na ozdobu
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Rybu vykucháme, nejlépe nůžkami na drůbež odstřihneme skřele, nožem zbavíme rybu šupin a dobře omyté maso pak nakrájíme na porce, kůži nestahujeme
2. Porce kapra přeložíme do velké porcelánové mísy, posypeme trochou hrubozrnné soli a necháme chvíli stát
3. V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme podle libosti celé, nebo podrcené stroužky česneku, kdo má česnek rád, může jej v oleji nechat, v opačném případě osmahnutý česnek z oleje vyjmeme
4. Do oleje vložíme porce ryb, jednu vedle druhé, ale nesmažíme je, nýbrž nalijeme do oleje tolik vody, aby porce kapra byly téměř zakryté tekutinou, přidáme šťávu z citrónů, kousek nastrouhané citronové kůry, okořeníme pepřem a dochutíme cukrem a solí
5. Hrnec přiklopíme, obsah přivedeme k varu, pak zdroj tepla ihned zmírníme, na co nejmenší výkon a rybí maso “tahem” (tj. pod bodem varu) asi 20 minut dohotovujeme
6. Měkké porce kapra vyjmeme a položíme je na mělkou mísu, ve které budeme ryby podávat
7. Rybí vývar, bude-li třeba, ještě chvíli na ohni necháme odpařovat na potřebné množství, pak do něj vložíme jemně nakrájenou petrželku a takto připravenou marinádou přelijeme porce kapra na míse
8. Mísu vložíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, marináda pěkně zrosoluje a vytvoří součást porcí
9. Takto připraveného kapra podáváme hodně vychlazeného, ozdobeného kolečky citrónu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy