Naložená prošpikovaná kančí plec upečená doměkka, servírovaná s rybízovou omáčkou.
Ingredience:
800 g | kančí plece |
100 g | slaniny |
300 ml | masového vývaru |
3 lžíce | rybízového džemu |
3 lžíce | mraženého rybízu |
2 lžíce | másla |
2 ks | krajíců tmavého chleba |
mletý pepř | |
sůl | |
Na mořidlo (marinádu): | |
500 ml | červeného vína |
100 ml | octa |
5 ks | kuliček černého pepře |
3 ks | kuliček nového koření |
3 ks | kuliček jalovce |
1 ks | bobkového listu |
1 ks | snítky tymiánu |
1 ks | petržele |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1/2 ks | malého celeru |
Postup:
1. Připravíme si mořidlo (marinádu); očištěnou kořenovou zeleninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kousky, zalijeme červeným vínem s octem, přidáme tymián, bobkový list, kuličky jalovce, nového koření i černého pepře a povaříme 5 minut
2. Očištěnou kančí plec prošpikujeme na hranolky nakrájenou slaninou, vložíme do vychladlého mořidla, uložíme na 3 dny do ledničky rozležet a občas maso obrátíme
3. Pak namořené maso vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, podlijeme částí mořidla, přidáme máslo, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 60 minut za občasného přelévání výpekem a podle potřeby podlévání mořidlem 4. Poté přidáme rozdrobené střídky chleba, přilijeme vývar a dopečeme doměkka (asi 30 minut), potom maso vyjmeme, šťávu svaříme, vmícháme džem, povaříme, přecedíme a nakonec přidáme rybíz, opět provaříme a dochutíme solí i pepřem
5. Maso nakrájené na plátky podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem.
Více o přípravě zvěřiny s dozvíte zde: Zvěřinové pokrmy.