REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí se šípkovou omáčkou podle Romana Vaňka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Já jsem si postup malinko upravila, protože jsem připravovala maso v celku a Roman Vaněk měl maso na kostky a dusil ho přímo v omáčce podobně jako guláš.


Ingredience:
1 kgkančího masa v celku (kýta, plecko ...)
2 kscibule
250 mlčerveného vína
cca 100 mlsmetany (nebo i méně)
3 lžícešípkového pyré nebo šípkové zavařeniny
1-2 lžícecukru (pokud použijeme šípkovou zavařeninu, tak dáme méně, asi 1 lžíci)
1-2 lžíceocta
1 lžícešvestkových povidel
kořenová zelenina (2 ks mrkve, 1/2 ks menšího celeru, 1 ks petržele)
divoké koření (15 ksnkuliček černého pepře, 10 ks kuliček nového koření,
10 ks kuliček jalovce, 3 ks bobkové listy) - je dobré použít vajíčko na koření
pár snítek čerstvého tymiánu
máslová jíška
máslo
sádlo
sůl

Postup:

1. Na másle se sádlem orestujeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, pak přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova
2. Vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat dohněda, aby měl základ tmavší barvu
3. Přilijeme ocet a necháme zcela odpařit, v této fázi vložíme osolené maso a na základu ho ze všech stran opečeme
4. Podlijeme vínem, z poloviny ho odpaříme a přilijeme cca 200 ml silného vývaru, vložíme všechno koření včetně tymiánu, přiklopíme a dusíme na mírném ohni doměkka, občas maso obrátíme
5. Když je maso měkké, vyjmeme ho (přikryjeme, aby nám neoschlo a uchováme v teple) a doděláme omáčku
6. Zbavíme se koření a základ propasírujeme nebo rozmixujeme dohladka, vmícháme povidla a šípkové pyré nebo zavařeninu, případně přilijeme trochu vody nebo vývaru, smetanu a zahustíme jíškou, ještě půl hodiny necháme provářet na mírném plameni
7. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.

Poznámka:

Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy