Recept na přípravu pokrmu v pomalém hrnci. V tomto případě se v pomalém hrnci připravoval celý pokrm, včetně restování ingrediencí a vaření žeber.
Ingredience:
1 ks | kačních žeber v celku |
2-4 ks | pikantní klobásy |
1 ks | vejce |
100-150 g | lesních hub |
60 g | slaniny |
pepř (použila jsem nadrcený červený) | |
čerstvý tymián | |
kousek másla | |
voda | |
sůl | |
Dále: | |
150-200 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
1 ks | cibule |
silný vývar, který připravíme pomalým vařením žeber a zeleniny | |
šípková zavařenina | |
bobkový list | |
nové koření | |
celý pepř | |
jalovec | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Den před plánovanou přípravou rolády seřízneme opatrně maso z žeber a vznikne nám plát, ten uložíme do lednice
2. Zbytek masa mezi žebry ponecháme na kostech, žebra posekáme na menší kusy a vložíme do studené vody spolu se zeleninou a kořením, které do vývaru přidáváme, osolíme a necháme na mírném ohni probublávat několik hodin, já jsem vývar a následně i roládu připravovala v pomalém hrnci, vývar na stupeň I. – 8.
5 hodiny
3. Druhý den začneme s roládou; připravíme si fáš, maso z uvařených žeber ve vývaru obereme a na jemno umeleme s kouskem slaniny, pokud je potřeba trochu přisolíme, přidáme vejce, otrhané lístky tymiánu, drcený pepř a kousek másla
4. Plát masa z obou stran dostatečně osolíme a opepříme, potřeme masovou fáší, poházíme kousky hub a poklademe klobáskami, pevně svineme (pohlídáme si, abychom rolovali ve směru vláken, aby se roláda pak krájela přes) a zpevníme provázkem
5. Já mám pomalý hrnec s kameninovou nádobou vhodnou na sporák, takže vše jsem připravovala rovnou v něm, maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme, na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme nastrouhanou zeleninu a koření a ještě chvilku restujeme, já jsem přihodila i zbytek pokrájených hub, vrátíme zpět maso, podlijeme připraveným vývarem, přiklopíme a dusíme, já zapnula hrnec na stupeň II. a maso dusila 3 hodiny, mezitím jsem ho několikrát obrátila
6. Maso vyjmeme, zbavíme provázku a uchováme v teple
7. Šťávu propasírujeme, případně ještě rozmixujeme a dochutíme šípkovou zavařeninou.
Část vývaru při podlévání můžeme nahradit červeným vínem. Foto-postup najdet zde: Kančí roláda s masovou fáší.
Poznámka:Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno. Další recepty najdete také na blogu: V kuchyni vždy otevřeno ….