REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí maso se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podušené kostky masa z kance (krkovice, plec), servírované se šípkovou omáčkou.


Ingredience:
1 kgkrkovice (plece) z kance
500 mlčerveného vína
200 mlšípkového pyré
200 mlsmetany 33 %
4 lžícecukru krupice
3 lžícečerstvě připravené máslové jíšky
3-4 lžícemásla
3 lžíceocta
2 lžícešvestkových povidel
1 lžícesádla
15 kskuliček černého pepře
10 kskuliček nového koření
8 kskuliček jalovce
5 ksbobkových listů
2 ksstředně velké mrkve
1 ksvětší cibule
1 kspetržele
1/2 ksmenšího celeru
2-3 snítkytymiánu
1 snítkarozmarýnu
kůže ze špeku
voda
sůl
mořidlo na nakládání zveřiny

Postup:

1. Kančí maso vložíme do mořidla na nakládání zvěřiny na cca 5 dní, v obchodě koupené, již naložené maso, samozřejmě už nemoříme
2. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a sádlo, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, za stálého míchání ji oretujeme
3. Do hrnce nasypeme nahrubo nakrájenou cibuli a kousek kůže ze špeku, vše přerestujeme, přidáme 3 lžíce cukru, který necháme zkaramelizovat dohněda, pak přikápneme ocet, který necháme odvařit
4. Nakonec doplníme základ omáčky povidly a šípkovým pyré, vše chvíli podusíme za stálého míchání
5. Do připraveného základu vložíme na větší kousky nakrájené maso, osolíme, okořeníme pepřem, zamícháme, přidáme koření a bylinky
6. V této fázi pokrm podlijeme vínem a po chvíli přilijeme necelý 1 l vody, vaříme na mírném zdroji tepla, bez zaklopení asi 80-90 minut, pokud bude potřeba, přidáme ke konci do hrnce ještě trochu vody
7. Měkké maso vytáhneme, uchováme v teple, z hrnce odstraníme i koření a bylinky, omáčku zahustíme čerstvě připravenou máslovou jíškou, vaříme dalších 15 minut
8. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, dle chuti osolíme, dochutíme pepřem a cukrem, vše rozmixujeme nejlépe ponorným tyčovým mixérem, pro zjemnění můžeme ještě přihodit 1 lžíci másla
9. Omáčku propasírujeme přes cedník s menšími oky, vložíme zpět maso, vše prohřejeme a můžeme podávat.

Poznámka:

Více o přípravě zvěřiny s dozvíte zde: Zvěřinové pokrmy. Příprava jíšky viz. recept: Jíška. Recept na mořidlo: Mořidlo s nálevem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Letní grilování s pokrmy z místních specialit

Léto je v plném proudu a nejen krásné počasí v průběhu dne, ale i příjemné teplé večery doslova vybízejí ke grilování. Zcela jistě lze tento způsob tepelné úpravy potravin považovat za nejoblíbenější. Vůně dřevěného uhlí v kombinaci se šťavnatým masem nebo čerstvou zeleninou potěší každého milovníka dobrého jídla. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, které můžete vyzkoušet s přáteli nebo rodinou. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní.

číst dále ...

Káva za studena? To není vtip

Také jste přesvědčeni, že káva zalitá studenou vodou je nepitelná? Chyba. Je to nový trend. Tzv. Cold Brew je dokonalý nápoj ideální na ledovou kávu, kterou navíc můžete vylepšovat přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce, skvělá je i s tonikem. Prostě podle vaší fantazie.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Tři kamarádi kuchaři objevují chuť Řecka

Gordon, Gino a Fred. To jsou jména tří kamarádů, kteří jsou zároveň proslulí svými kuchařskými show. Po úspěchu předchozích dvou sérií „Gordon, Gino a Fred na cestách“ znovu spojili své síly a vyrazili do slunného Řecka. Pánové zde okusili nejenom to nejlepší z řecké gastronomie, ale zakusili také trochu adrenalinu a dozvěděli se něco o místní kultuře, která historicky ovlivnila celý svět. Premiérové díly Gordon, Gino a Fred na cestách můžete sledovat na TV Paprika 19. srpna v 19 hodin.

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy