REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí maso se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podušené kostky masa z kance (krkovice, plec), servírované se šípkovou omáčkou.


Ingredience:
1 kgkrkovice (plece) z kance
500 mlčerveného vína
200 mlšípkového pyré
200 mlsmetany 33 %
4 lžícecukru krupice
3 lžícečerstvě připravené máslové jíšky
3-4 lžícemásla
3 lžíceocta
2 lžícešvestkových povidel
1 lžícesádla
15 kskuliček černého pepře
10 kskuliček nového koření
8 kskuliček jalovce
5 ksbobkových listů
2 ksstředně velké mrkve
1 ksvětší cibule
1 kspetržele
1/2 ksmenšího celeru
2-3 snítkytymiánu
1 snítkarozmarýnu
kůže ze špeku
voda
sůl
mořidlo na nakládání zveřiny

Postup:

1. Kančí maso vložíme do mořidla na nakládání zvěřiny na cca 5 dní, v obchodě koupené, již naložené maso, samozřejmě už nemoříme
2. Ve větším hrnci rozpustíme máslo a sádlo, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, za stálého míchání ji oretujeme
3. Do hrnce nasypeme nahrubo nakrájenou cibuli a kousek kůže ze špeku, vše přerestujeme, přidáme 3 lžíce cukru, který necháme zkaramelizovat dohněda, pak přikápneme ocet, který necháme odvařit
4. Nakonec doplníme základ omáčky povidly a šípkovým pyré, vše chvíli podusíme za stálého míchání
5. Do připraveného základu vložíme na větší kousky nakrájené maso, osolíme, okořeníme pepřem, zamícháme, přidáme koření a bylinky
6. V této fázi pokrm podlijeme vínem a po chvíli přilijeme necelý 1 l vody, vaříme na mírném zdroji tepla, bez zaklopení asi 80-90 minut, pokud bude potřeba, přidáme ke konci do hrnce ještě trochu vody
7. Měkké maso vytáhneme, uchováme v teple, z hrnce odstraníme i koření a bylinky, omáčku zahustíme čerstvě připravenou máslovou jíškou, vaříme dalších 15 minut
8. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, dle chuti osolíme, dochutíme pepřem a cukrem, vše rozmixujeme nejlépe ponorným tyčovým mixérem, pro zjemnění můžeme ještě přihodit 1 lžíci másla
9. Omáčku propasírujeme přes cedník s menšími oky, vložíme zpět maso, vše prohřejeme a můžeme podávat.

Poznámka:

Více o přípravě zvěřiny s dozvíte zde: Zvěřinové pokrmy. Příprava jíšky viz. recept: Jíška. Recept na mořidlo: Mořidlo s nálevem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy