REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečená kýta z kance, nakrájená na porce a přelitá šípkovou omáčkou.


Ingredience:
1 kgvykoštěné kančí kýty bez kosti
200 gšpeku
2 ksmrkve
1 ksvětší cibule
mořidlo na nakládání zvěřiny
tlučený jalovec
divoké koření
voda na podlití
olej
Na šípkovou omáčku:
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 gšpeku
4 dclčerveného vína
2 kssnítky tymiánu
1/2 kscitrónu
2 lžícecukru
2-3 lžícešípkové zavařeniny
bobkový list
nové koření
celý pepř
sádlo
sůl

Postup:

1. Kýtu pečlivě střídavě prošpikujeme hranolky špeku a mrkve, pak ji vložíme do mořidla na nakládání zvěřiny na cca 5 dní
2. Kousky cibule a špeku opečeme na rozehřátém oleji, přidáme kančí kýtu, kterou po všech stranách opečeme
3. Maso potřeme tlučeným jalovcem a divokým kořením, podlijeme a v troubě vyhřáté na cca 200 °C upečeme doměkka, během pečení maso podléváme a několikrát obrátíme
4. Měkkou kančí kýtu vyjmeme a naporcujeme ji na jednotlivé plátky
5. Maso servírujeme částečně přelité šípkovou omáčkou a jako přílohu podáváme houskový knedlík nebo bramborové krokety.

Příprava šípkové omáčky:
1. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme očištěnou, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu
2. Přidáme bobkový list, tymián, pepř a nové koření, jakmile nám začne mrkev na okrajích hnědnout, přisypeme pomalu trochu cukru, ten po chvíli začne karamelizovat, v této chvíli vše promícháme
3. Přilijeme víno, které necháme zredukovat (chvíli povaříme)
4. Přidáme šípkovou zavařeninu a lehce vše povaříme, případně dochutíme solí
5. Omáčku propasírujeme přes sítko s malými oky, nebo ji rozmixujeme, přikápneme trochu citrónové šťávy.

Doporučení:

Příloha: Houskový knedlík, bramborové krokety.

Poznámka:

Recept na mořidlo na nakládání zvěřiny najdete zde: Klasické mořidlo k nakládání zvěřiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy