REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečená kýta z kance, nakrájená na porce a přelitá šípkovou omáčkou.


Ingredience:
1 kgvykoštěné kančí kýty bez kosti
200 gšpeku
2 ksmrkve
1 ksvětší cibule
mořidlo na nakládání zvěřiny
tlučený jalovec
divoké koření
voda na podlití
olej
Na šípkovou omáčku:
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 gšpeku
4 dclčerveného vína
2 kssnítky tymiánu
1/2 kscitrónu
2 lžícecukru
2-3 lžícešípkové zavařeniny
bobkový list
nové koření
celý pepř
sádlo
sůl

Postup:

1. Kýtu pečlivě střídavě prošpikujeme hranolky špeku a mrkve, pak ji vložíme do mořidla na nakládání zvěřiny na cca 5 dní
2. Kousky cibule a špeku opečeme na rozehřátém oleji, přidáme kančí kýtu, kterou po všech stranách opečeme
3. Maso potřeme tlučeným jalovcem a divokým kořením, podlijeme a v troubě vyhřáté na cca 200 °C upečeme doměkka, během pečení maso podléváme a několikrát obrátíme
4. Měkkou kančí kýtu vyjmeme a naporcujeme ji na jednotlivé plátky
5. Maso servírujeme částečně přelité šípkovou omáčkou a jako přílohu podáváme houskový knedlík nebo bramborové krokety.

Příprava šípkové omáčky:
1. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme očištěnou, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu
2. Přidáme bobkový list, tymián, pepř a nové koření, jakmile nám začne mrkev na okrajích hnědnout, přisypeme pomalu trochu cukru, ten po chvíli začne karamelizovat, v této chvíli vše promícháme
3. Přilijeme víno, které necháme zredukovat (chvíli povaříme)
4. Přidáme šípkovou zavařeninu a lehce vše povaříme, případně dochutíme solí
5. Omáčku propasírujeme přes sítko s malými oky, nebo ji rozmixujeme, přikápneme trochu citrónové šťávy.

Doporučení:

Příloha: Houskový knedlík, bramborové krokety.

Poznámka:

Recept na mořidlo na nakládání zvěřiny najdete zde: Klasické mořidlo k nakládání zvěřiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy