REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku upečená kýta z kance, nakrájená na porce a přelitá šípkovou omáčkou.


Ingredience:
1 kgvykoštěné kančí kýty bez kosti
200 gšpeku
2 ksmrkve
1 ksvětší cibule
mořidlo na nakládání zvěřiny
tlučený jalovec
divoké koření
voda na podlití
olej
Na šípkovou omáčku:
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
60 gšpeku
4 dclčerveného vína
2 kssnítky tymiánu
1/2 kscitrónu
2 lžícecukru
2-3 lžícešípkové zavařeniny
bobkový list
nové koření
celý pepř
sádlo
sůl

Postup:

1. Kýtu pečlivě střídavě prošpikujeme hranolky špeku a mrkve, pak ji vložíme do mořidla na nakládání zvěřiny na cca 5 dní
2. Kousky cibule a špeku opečeme na rozehřátém oleji, přidáme kančí kýtu, kterou po všech stranách opečeme
3. Maso potřeme tlučeným jalovcem a divokým kořením, podlijeme a v troubě vyhřáté na cca 200 °C upečeme doměkka, během pečení maso podléváme a několikrát obrátíme
4. Měkkou kančí kýtu vyjmeme a naporcujeme ji na jednotlivé plátky
5. Maso servírujeme částečně přelité šípkovou omáčkou a jako přílohu podáváme houskový knedlík nebo bramborové krokety.

Příprava šípkové omáčky:
1. Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém orestujeme očištěnou, nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu
2. Přidáme bobkový list, tymián, pepř a nové koření, jakmile nám začne mrkev na okrajích hnědnout, přisypeme pomalu trochu cukru, ten po chvíli začne karamelizovat, v této chvíli vše promícháme
3. Přilijeme víno, které necháme zredukovat (chvíli povaříme)
4. Přidáme šípkovou zavařeninu a lehce vše povaříme, případně dochutíme solí
5. Omáčku propasírujeme přes sítko s malými oky, nebo ji rozmixujeme, přikápneme trochu citrónové šťávy.

Doporučení:

Příloha: Houskový knedlík, bramborové krokety.

Poznámka:

Recept na mořidlo na nakládání zvěřiny najdete zde: Klasické mořidlo k nakládání zvěřiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy