Kačenka česká, tradiční jarní houba, dušená ve vývaru se šunkou a cibulí. Ochucená muškátovým oříškem a citronovou šťávou, zjemněná smetanou.
Ingredience:
300 g | kačenky české |
200 g | sladké smetany |
100 g | šunky |
0,5 l | vývaru z kostí |
2 lžíce | hladké mouky |
1 ks | cibule |
muškátový květ | |
citronová šťáva | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Kačenky očistíme, opláchneme vodou, kloboučky mladých plodnic necháme celé, u větších plodnic kloboučky podélně rozpůlíme, nožky nakrájíme na kolečka
2. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem z kostí, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka
3. Když jsou houby měkké, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, krátce povaříme
4. Na závěr ochutíme omáčku pár kapkami citronové šťávy a špetkou muškátové oříšku.
Podáváme ze špeclemi, těstovinami, rýží, nebo knedlíkem. Podobně lze upravit též smrže, které vyrůstají rovněž na jaře( duben – květen).
Poznámka:Text foto D. Marounek.