REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačenky na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kačenka česká, tradiční jarní houba, dušená ve vývaru se šunkou a cibulí. Ochucená muškátovým oříškem a citronovou šťávou, zjemněná smetanou.


Ingredience:
300 gkačenky české
200 gsladké smetany
100 gšunky
0,5 lvývaru z kostí
2 lžícehladké mouky
1 kscibule
muškátový květ
citronová šťáva
máslo
pepř
sůl

Postup:

1. Kačenky očistíme, opláchneme vodou, kloboučky mladých plodnic necháme celé, u větších plodnic kloboučky podélně rozpůlíme, nožky nakrájíme na kolečka
2. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem z kostí, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka
3. Když jsou houby měkké, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, krátce povaříme
4. Na závěr ochutíme omáčku pár kapkami citronové šťávy a špetkou muškátové oříšku.

Doporučení:

Podáváme ze špeclemi, těstovinami, rýží, nebo knedlíkem. Podobně lze upravit též smrže, které vyrůstají rovněž na jaře( duben – květen).

Poznámka:

Text foto D. Marounek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy