Kačenka česká, tradiční jarní houba, dušená ve vývaru se šunkou a cibulí. Ochucená muškátovým oříškem a citronovou šťávou, zjemněná smetanou.
Ingredience:
300 g | kačenky české |
200 g | sladké smetany |
100 g | šunky |
0,5 l | vývaru z kostí |
2 lžíce | hladké mouky |
1 ks | cibule |
muškátový květ | |
citronová šťáva | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Kačenky očistíme, opláchneme vodou, kloboučky mladých plodnic necháme celé, u větších plodnic kloboučky podélně rozpůlíme, nožky nakrájíme na kolečka.
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem z kostí, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka.
- Když jsou houby měkké, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, krátce povaříme.
- Na závěr ochutíme omáčku pár kapkami citronové šťávy a špetkou muškátové oříšku.
Podáváme ze špeclemi, těstovinami, rýží, nebo knedlíkem. Podobně lze upravit též smrže, které vyrůstají rovněž na jaře( duben – květen).
Více o kačence české zde: Atlasy a encyklopedie / Atlas hub / Houby vřeckaté / Kačenka česká
Poznámka:Text foto D. Marounek.