REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačenka česká

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste zejména pod růžovitými dřevinami, jako jsou například jabloně, hlohy, trnky a třešně nebo také pod osikou, jívou a jasanem a to především v teplejších oblastech. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi apod.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Verpa bohemica

Jedlá ………… Výborný jedlý druh houby ceněný brzkým výskytem, když ještě jiné druhy nerostou. Výborná do omáček salátů pomazánek, plodnice se dají celé sušit navlečené na niti. Dá se i nakládat do sladkokyselého nálevu. Výborná je pod maso, nebo i k samostatné úpravě.

Doba výskytu: březen – květen

 

Atlas hub - houby vřeckaté

 

Roste nehojně v teplejších listnatých hájích pod jasany a osikami, ale i v sadech, parcích pod růžokvětými dřevinami jako je třešeň, švestka, hloh a trnka.

Klobouk má až 60 mm velký, nepravidelně kuželovitý až zvoncovitý, v mládí laločnatě zprohýbaný, později podélně žebernatý, žlutooranžový, okrový, žlutohnědý až světle nahnědlý.

Třeň až 120 mm, křehký, válcovitý, bílý nebo bělavý, krémový, jemně zrnitě vločkatý, uvnitř vatovitě vycpaný až dutý. Dužnina voskovitá, křehká s nevýraznou vůní a příjemnou chutí.

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Možná záměna:

Kačenka je dobře poznatelný druh, podobná je jedlá kačenka náprstkovitá – Verpa conica, má hladký klobouček, velmi podobné jsou také smrže, ty ovšem mají klobouk spojený se třeněm. Kačenka česká má klobouk oddělitelný od třeně, je přirostlý jen v horní části třeně. Smrže jsou rovněž jedlé.

 

Atlas hub - houby vřeckaté

 

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy