REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačenka česká

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste zejména pod růžovitými dřevinami, jako jsou například jabloně, hlohy, trnky a třešně nebo také pod osikou, jívou a jasanem a to především v teplejších oblastech. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi apod.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Verpa bohemica

Jedlá ………… Výborný jedlý druh houby ceněný brzkým výskytem, když ještě jiné druhy nerostou. Výborná do omáček salátů pomazánek, plodnice se dají celé sušit navlečené na niti. Dá se i nakládat do sladkokyselého nálevu. Výborná je pod maso, nebo i k samostatné úpravě.

Doba výskytu: březen – květen

 

Atlas hub - houby vřeckaté

 

Roste nehojně v teplejších listnatých hájích pod jasany a osikami, ale i v sadech, parcích pod růžokvětými dřevinami jako je třešeň, švestka, hloh a trnka.

Klobouk má až 60 mm velký, nepravidelně kuželovitý až zvoncovitý, v mládí laločnatě zprohýbaný, později podélně žebernatý, žlutooranžový, okrový, žlutohnědý až světle nahnědlý.

Třeň až 120 mm, křehký, válcovitý, bílý nebo bělavý, krémový, jemně zrnitě vločkatý, uvnitř vatovitě vycpaný až dutý. Dužnina voskovitá, křehká s nevýraznou vůní a příjemnou chutí.

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Možná záměna:

Kačenka je dobře poznatelný druh, podobná je jedlá kačenka náprstkovitá – Verpa conica, má hladký klobouček, velmi podobné jsou také smrže, ty ovšem mají klobouk spojený se třeněm. Kačenka česká má klobouk oddělitelný od třeně, je přirostlý jen v horní části třeně. Smrže jsou rovněž jedlé.

 

Atlas hub - houby vřeckaté

 

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy