REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kačenka česká

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste zejména pod růžovitými dřevinami, jako jsou například jabloně, hlohy, trnky a třešně nebo také pod osikou, jívou a jasanem a to především v teplejších oblastech. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi apod.


Atlas hub - Houby vřeckatéLatinsky: Verpa bohemica

Jedlá ………… Výborný jedlý druh houby ceněný brzkým výskytem, když ještě jiné druhy nerostou. Výborná do omáček salátů pomazánek, plodnice se dají celé sušit navlečené na niti. Dá se i nakládat do sladkokyselého nálevu. Výborná je pod maso, nebo i k samostatné úpravě.

Doba výskytu: březen – květen

 

Atlas hub - houby vřeckaté

 

Roste nehojně v teplejších listnatých hájích pod jasany a osikami, ale i v sadech, parcích pod růžokvětými dřevinami jako je třešeň, švestka, hloh a trnka.

Klobouk má až 60 mm velký, nepravidelně kuželovitý až zvoncovitý, v mládí laločnatě zprohýbaný, později podélně žebernatý, žlutooranžový, okrový, žlutohnědý až světle nahnědlý.

Třeň až 120 mm, křehký, válcovitý, bílý nebo bělavý, krémový, jemně zrnitě vločkatý, uvnitř vatovitě vycpaný až dutý. Dužnina voskovitá, křehká s nevýraznou vůní a příjemnou chutí.

Atlas hub - Houby vřeckaté

 

Možná záměna:

Kačenka je dobře poznatelný druh, podobná je jedlá kačenka náprstkovitá – Verpa conica, má hladký klobouček, velmi podobné jsou také smrže, ty ovšem mají klobouk spojený se třeněm. Kačenka česká má klobouk oddělitelný od třeně, je přirostlý jen v horní části třeně. Smrže jsou rovněž jedlé.

 

Atlas hub - houby vřeckaté

 

Související článek: Jarní houby – smržovité 1.

díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy