Roste zejména pod růžovitými dřevinami, jako jsou například jabloně, hlohy, trnky a třešně nebo také pod osikou, jívou a jasanem a to především v teplejších oblastech. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi apod.
Latinsky: Verpa bohemica
Jedlá ………… Výborný jedlý druh houby ceněný brzkým výskytem, když ještě jiné druhy nerostou. Výborná do omáček salátů pomazánek, plodnice se dají celé sušit navlečené na niti. Dá se i nakládat do sladkokyselého nálevu. Výborná je pod maso, nebo i k samostatné úpravě.
Doba výskytu: březen – květen
Roste nehojně v teplejších listnatých hájích pod jasany a osikami, ale i v sadech, parcích pod růžokvětými dřevinami jako je třešeň, švestka, hloh a trnka.
Klobouk má až 60 mm velký, nepravidelně kuželovitý až zvoncovitý, v mládí laločnatě zprohýbaný, později podélně žebernatý, žlutooranžový, okrový, žlutohnědý až světle nahnědlý.
Třeň až 120 mm, křehký, válcovitý, bílý nebo bělavý, krémový, jemně zrnitě vločkatý, uvnitř vatovitě vycpaný až dutý. Dužnina voskovitá, křehká s nevýraznou vůní a příjemnou chutí.
Možná záměna:
Kačenka je dobře poznatelný druh, podobná je jedlá kačenka náprstkovitá – Verpa conica, má hladký klobouček, velmi podobné jsou také smrže, ty ovšem mají klobouk spojený se třeněm. Kačenka česká má klobouk oddělitelný od třeně, je přirostlý jen v horní části třeně. Smrže jsou rovněž jedlé.
Související článek: Jarní houby – smržovité 1.díl
Recepty:
- Kačenky ve smetanovo-sýrové omáčce
- Rizoto s kačenkami (smrži)
- Kačenky na smetaně
- Kačenky na smetaně II.
- Toasty s podušenými kačenkami (smrži)….