Teplý předkrm nebo chuťovka k vínu. Plátky veky obložené na másle podušenými kačenkami nebo smrži, ozdobené nastrouhanou nivou, zapečené v troubě pod grilem.
Ingredience:
500 g | kačenek nebo smržů |
100 g | bresaoly (italská sušená hovězí šunka) |
4 lžíce | strouhané nivy |
4 lžíce | bílého vína |
2 lžíce | másla |
pepř | |
sůl | |
červená paprika a petrželka na ozdobení |
Postup:
- Kačenky nebo smrže očistíme a třeně nakrájíme na kolečka, kloboučky překrojíme na polovinu, na másle je podusíme do měkka.
- Sušenou šunku nakrájíme na nudličky, přidáme k houbám, pokrm zastříkneme lehce vínem, opepříme a dusíme ještě 5-10 minut než směs zhoustne.
- Hotovou houbovou směs odstavíme z plotny, na plátky nakrájenou veku namažeme směsí povrch posypeme jemně nivou a toasty necháme 5 minut zapéci v troubě pod grilem.
- Zapečené veky ozdobíme červenou paprikou, posypeme pažitkou a podáváme teplé jako předkrm nebo chuťovku k bílému vínu.
Italskou sušenou hovězí šunku můžeme nahradit i jiným druhem sušené šunky. Houbovou směs můžeme mírně osolit, ale kdo méně solí, raději ji solit nebude, niva je totiž slaná až dost.
Více o kačence české zde: Atlasy a encyklopedie / Atlas hub / Houby vřeckaté / Kačenka česká
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek