REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta s portským a s pyré z kořenové zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na zahřátí od Karolíny Kamberské. Vyzkoušejte zajímavou úpravu jelení kýty, rozhodně vy, ani vaši strávníci nebudou zklamaní touto úpravou jeleního masa.


Ingredience:
800 gjelení kýty
70 gšpeku
Na marinádu:
5 lžicolivového oleje
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícemedu
1 lžícedijonské hořčice
2 dclportského vína
10 kskuliček jalovce
5 kskuliček nového koření
5 kskuliče pepře
2 ksbobkové listy
1 kspetržel
1 ksmrkev
1 kscibule
1 ksceleru
několik snítek rozmarýnu
čerstvě mletý pepř
Na opečení:
4 lžíceřepkového oleje
Na pyré:
80 gmásla
2 ksmrkve
2 kskořenové petržele
1 ksceleru
snítka čerstvého tymiánu
sůl

Postup:
  1. Špek si dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a dobře se s ním pracovalo, potom ho nakrájejte na tenké nudličky a pomocí špikovací jehly nebo úzkého nože kýtu prošpikujte – protáhněte skrz ni tenké nudličky špeku
  2. Připravte marinádu; smíchejte všechny ingredience včetně očištěné a nastrouhané kořenové zeleniny a posekané cibule
  3. Maso důkladně potřete marinádou, vložte do mísy s víkem a nebo do pevného sáčku a nechte 24 hodin marinovat v chladničce, přibližně po dvanácti hodinách maso v marinádě otočte, abyste měli jistotu že bude namarinované rovnoměrně
  4. Druhý den maso vyndejte cca 2 hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu, pak ho očistěte od marinády a tu si uschovejte
  5. Troubu rozpalte na 180°C
  6. Pokud maso nemá pravidelný tvar, svažte ho do úhledné pečínky pomocí kuchyňského provázku, díky tomu se rovnoměrněji propeče, pak ho opečte na pánvi s řepkovým olejem tak, aby se po všech stranách zatáhlo, díky tomu zůstane šťáva v pečeni
  7. Maso dejte do keramického pekáče s víkem, důkladně osolte, zalijte marinádou, podlijte 2 dcl vody, zakryjte a dejte péct cca na 2 hodiny, mezitím maso několikrát podlijte vypečenou šťávou, otočte a pokud je šťávy málo, přidejte trochu vody, ke konci pečení zhodnoťte, zda má maso pěknou zlatavou kůrčičku, a pokud ne, dopečte již odkryté
  8. Zatím, co se maso peče, připravte si pyré; s jeho přípravou začněte ideálně cca půl hodiny před dopečením masa, ale můžete ho klidně připravit dříve a přihřát, pokud se nechcete dostat do stresu, zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, dejte ji do hrnce, zalijte horkou vodou tak aby byla ponořená, osolte a vařte cca 15 minut, pak většinu vody slijte, ponechte jen cca 1 cm na dně, který vám trošku naředí pyré (lépe nechat méně a podle potřeby doplnit, než naopak), do hrnce přidejte máslo, počkejte až se rozpustí a pak všechno promixujte do struktury hladkého pyré (nebo i hrubšího, pokud chcete), teprve pak přidejte lístečky tymiánu sdrhnuté z větvičky, vmíchejte je, pak ochutnejte a podle potřeby pyré osolte, zakryjte pokličkou a pokud bude potřeba, před podáváním přihřejte
  9. Po dvou hodinách maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočívat, mezitím si dodělejte šťávu: odškrábněte z boků pekáče přípečky, podle potřeby mírně nařeďte, rozmíchejte a nechce chvíli prohřát, pokud by naopak byla šťáva příliš řídká, nechte ji trochu zredukovat
  10. Hotovou šťávu ochutnejte a pokud je to potřeba, dochuťte – solí, kořením, nebo i zjemněte kouskem syrového másla, maso pak nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a pyré z kořenové zeleniny.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy