REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta s portským a s pyré z kořenové zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na zahřátí od Karolíny Kamberské. Vyzkoušejte zajímavou úpravu jelení kýty, rozhodně vy, ani vaši strávníci nebudou zklamaní touto úpravou jeleního masa.


Ingredience:
800 gjelení kýty
70 gšpeku
Na marinádu:
5 lžicolivového oleje
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícemedu
1 lžícedijonské hořčice
2 dclportského vína
10 kskuliček jalovce
5 kskuliček nového koření
5 kskuliče pepře
2 ksbobkové listy
1 kspetržel
1 ksmrkev
1 kscibule
1 ksceleru
několik snítek rozmarýnu
čerstvě mletý pepř
Na opečení:
4 lžíceřepkového oleje
Na pyré:
80 gmásla
2 ksmrkve
2 kskořenové petržele
1 ksceleru
snítka čerstvého tymiánu
sůl

Postup:
  1. Špek si dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a dobře se s ním pracovalo, potom ho nakrájejte na tenké nudličky a pomocí špikovací jehly nebo úzkého nože kýtu prošpikujte – protáhněte skrz ni tenké nudličky špeku
  2. Připravte marinádu; smíchejte všechny ingredience včetně očištěné a nastrouhané kořenové zeleniny a posekané cibule
  3. Maso důkladně potřete marinádou, vložte do mísy s víkem a nebo do pevného sáčku a nechte 24 hodin marinovat v chladničce, přibližně po dvanácti hodinách maso v marinádě otočte, abyste měli jistotu že bude namarinované rovnoměrně
  4. Druhý den maso vyndejte cca 2 hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu, pak ho očistěte od marinády a tu si uschovejte
  5. Troubu rozpalte na 180°C
  6. Pokud maso nemá pravidelný tvar, svažte ho do úhledné pečínky pomocí kuchyňského provázku, díky tomu se rovnoměrněji propeče, pak ho opečte na pánvi s řepkovým olejem tak, aby se po všech stranách zatáhlo, díky tomu zůstane šťáva v pečeni
  7. Maso dejte do keramického pekáče s víkem, důkladně osolte, zalijte marinádou, podlijte 2 dcl vody, zakryjte a dejte péct cca na 2 hodiny, mezitím maso několikrát podlijte vypečenou šťávou, otočte a pokud je šťávy málo, přidejte trochu vody, ke konci pečení zhodnoťte, zda má maso pěknou zlatavou kůrčičku, a pokud ne, dopečte již odkryté
  8. Zatím, co se maso peče, připravte si pyré; s jeho přípravou začněte ideálně cca půl hodiny před dopečením masa, ale můžete ho klidně připravit dříve a přihřát, pokud se nechcete dostat do stresu, zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, dejte ji do hrnce, zalijte horkou vodou tak aby byla ponořená, osolte a vařte cca 15 minut, pak většinu vody slijte, ponechte jen cca 1 cm na dně, který vám trošku naředí pyré (lépe nechat méně a podle potřeby doplnit, než naopak), do hrnce přidejte máslo, počkejte až se rozpustí a pak všechno promixujte do struktury hladkého pyré (nebo i hrubšího, pokud chcete), teprve pak přidejte lístečky tymiánu sdrhnuté z větvičky, vmíchejte je, pak ochutnejte a podle potřeby pyré osolte, zakryjte pokličkou a pokud bude potřeba, před podáváním přihřejte
  9. Po dvou hodinách maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočívat, mezitím si dodělejte šťávu: odškrábněte z boků pekáče přípečky, podle potřeby mírně nařeďte, rozmíchejte a nechce chvíli prohřát, pokud by naopak byla šťáva příliš řídká, nechte ji trochu zredukovat
  10. Hotovou šťávu ochutnejte a pokud je to potřeba, dochuťte – solí, kořením, nebo i zjemněte kouskem syrového másla, maso pak nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a pyré z kořenové zeleniny.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy