REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta s portským a s pyré z kořenové zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na zahřátí od Karolíny Kamberské. Vyzkoušejte zajímavou úpravu jelení kýty, rozhodně vy, ani vaši strávníci nebudou zklamaní touto úpravou jeleního masa.


Ingredience:
800 gjelení kýty
70 gšpeku
Na marinádu:
5 lžicolivového oleje
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícemedu
1 lžícedijonské hořčice
2 dclportského vína
10 kskuliček jalovce
5 kskuliček nového koření
5 kskuliče pepře
2 ksbobkové listy
1 kspetržel
1 ksmrkev
1 kscibule
1 ksceleru
několik snítek rozmarýnu
čerstvě mletý pepř
Na opečení:
4 lžíceřepkového oleje
Na pyré:
80 gmásla
2 ksmrkve
2 kskořenové petržele
1 ksceleru
snítka čerstvého tymiánu
sůl

Postup:
  1. Špek si dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a dobře se s ním pracovalo, potom ho nakrájejte na tenké nudličky a pomocí špikovací jehly nebo úzkého nože kýtu prošpikujte – protáhněte skrz ni tenké nudličky špeku
  2. Připravte marinádu; smíchejte všechny ingredience včetně očištěné a nastrouhané kořenové zeleniny a posekané cibule
  3. Maso důkladně potřete marinádou, vložte do mísy s víkem a nebo do pevného sáčku a nechte 24 hodin marinovat v chladničce, přibližně po dvanácti hodinách maso v marinádě otočte, abyste měli jistotu že bude namarinované rovnoměrně
  4. Druhý den maso vyndejte cca 2 hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu, pak ho očistěte od marinády a tu si uschovejte
  5. Troubu rozpalte na 180°C
  6. Pokud maso nemá pravidelný tvar, svažte ho do úhledné pečínky pomocí kuchyňského provázku, díky tomu se rovnoměrněji propeče, pak ho opečte na pánvi s řepkovým olejem tak, aby se po všech stranách zatáhlo, díky tomu zůstane šťáva v pečeni
  7. Maso dejte do keramického pekáče s víkem, důkladně osolte, zalijte marinádou, podlijte 2 dcl vody, zakryjte a dejte péct cca na 2 hodiny, mezitím maso několikrát podlijte vypečenou šťávou, otočte a pokud je šťávy málo, přidejte trochu vody, ke konci pečení zhodnoťte, zda má maso pěknou zlatavou kůrčičku, a pokud ne, dopečte již odkryté
  8. Zatím, co se maso peče, připravte si pyré; s jeho přípravou začněte ideálně cca půl hodiny před dopečením masa, ale můžete ho klidně připravit dříve a přihřát, pokud se nechcete dostat do stresu, zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, dejte ji do hrnce, zalijte horkou vodou tak aby byla ponořená, osolte a vařte cca 15 minut, pak většinu vody slijte, ponechte jen cca 1 cm na dně, který vám trošku naředí pyré (lépe nechat méně a podle potřeby doplnit, než naopak), do hrnce přidejte máslo, počkejte až se rozpustí a pak všechno promixujte do struktury hladkého pyré (nebo i hrubšího, pokud chcete), teprve pak přidejte lístečky tymiánu sdrhnuté z větvičky, vmíchejte je, pak ochutnejte a podle potřeby pyré osolte, zakryjte pokličkou a pokud bude potřeba, před podáváním přihřejte
  9. Po dvou hodinách maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočívat, mezitím si dodělejte šťávu: odškrábněte z boků pekáče přípečky, podle potřeby mírně nařeďte, rozmíchejte a nechce chvíli prohřát, pokud by naopak byla šťáva příliš řídká, nechte ji trochu zredukovat
  10. Hotovou šťávu ochutnejte a pokud je to potřeba, dochuťte – solí, kořením, nebo i zjemněte kouskem syrového másla, maso pak nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a pyré z kořenové zeleniny.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy