REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta s portským a s pyré z kořenové zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na zahřátí od Karolíny Kamberské. Vyzkoušejte zajímavou úpravu jelení kýty, rozhodně vy, ani vaši strávníci nebudou zklamaní touto úpravou jeleního masa.


Ingredience:
800 gjelení kýty
70 gšpeku
Na marinádu:
5 lžicolivového oleje
2 lžícecitronové šťávy
2 lžícemedu
1 lžícedijonské hořčice
2 dclportského vína
10 kskuliček jalovce
5 kskuliček nového koření
5 kskuliče pepře
2 ksbobkové listy
1 kspetržel
1 ksmrkev
1 kscibule
1 ksceleru
několik snítek rozmarýnu
čerstvě mletý pepř
Na opečení:
4 lžíceřepkového oleje
Na pyré:
80 gmásla
2 ksmrkve
2 kskořenové petržele
1 ksceleru
snítka čerstvého tymiánu
sůl

Postup:
  1. Špek si dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a dobře se s ním pracovalo, potom ho nakrájejte na tenké nudličky a pomocí špikovací jehly nebo úzkého nože kýtu prošpikujte – protáhněte skrz ni tenké nudličky špeku
  2. Připravte marinádu; smíchejte všechny ingredience včetně očištěné a nastrouhané kořenové zeleniny a posekané cibule
  3. Maso důkladně potřete marinádou, vložte do mísy s víkem a nebo do pevného sáčku a nechte 24 hodin marinovat v chladničce, přibližně po dvanácti hodinách maso v marinádě otočte, abyste měli jistotu že bude namarinované rovnoměrně
  4. Druhý den maso vyndejte cca 2 hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu, pak ho očistěte od marinády a tu si uschovejte
  5. Troubu rozpalte na 180°C
  6. Pokud maso nemá pravidelný tvar, svažte ho do úhledné pečínky pomocí kuchyňského provázku, díky tomu se rovnoměrněji propeče, pak ho opečte na pánvi s řepkovým olejem tak, aby se po všech stranách zatáhlo, díky tomu zůstane šťáva v pečeni
  7. Maso dejte do keramického pekáče s víkem, důkladně osolte, zalijte marinádou, podlijte 2 dcl vody, zakryjte a dejte péct cca na 2 hodiny, mezitím maso několikrát podlijte vypečenou šťávou, otočte a pokud je šťávy málo, přidejte trochu vody, ke konci pečení zhodnoťte, zda má maso pěknou zlatavou kůrčičku, a pokud ne, dopečte již odkryté
  8. Zatím, co se maso peče, připravte si pyré; s jeho přípravou začněte ideálně cca půl hodiny před dopečením masa, ale můžete ho klidně připravit dříve a přihřát, pokud se nechcete dostat do stresu, zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy, dejte ji do hrnce, zalijte horkou vodou tak aby byla ponořená, osolte a vařte cca 15 minut, pak většinu vody slijte, ponechte jen cca 1 cm na dně, který vám trošku naředí pyré (lépe nechat méně a podle potřeby doplnit, než naopak), do hrnce přidejte máslo, počkejte až se rozpustí a pak všechno promixujte do struktury hladkého pyré (nebo i hrubšího, pokud chcete), teprve pak přidejte lístečky tymiánu sdrhnuté z větvičky, vmíchejte je, pak ochutnejte a podle potřeby pyré osolte, zakryjte pokličkou a pokud bude potřeba, před podáváním přihřejte
  9. Po dvou hodinách maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočívat, mezitím si dodělejte šťávu: odškrábněte z boků pekáče přípečky, podle potřeby mírně nařeďte, rozmíchejte a nechce chvíli prohřát, pokud by naopak byla šťáva příliš řídká, nechte ji trochu zredukovat
  10. Hotovou šťávu ochutnejte a pokud je to potřeba, dochuťte – solí, kořením, nebo i zjemněte kouskem syrového másla, maso pak nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a pyré z kořenové zeleniny.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy