REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované jelení maso podušené se slaninou, zeleninou, vínem, šípkovým protlakem a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
800 gjelení kýty
mletý pepř
sůl
Na marinádu:
200 mlčerveného vína
60 mloleje
2 ksstroužků česneku
divoké koření (černý pepř,jalovec,bobkový list)
Na šípkový protlak:
300 gšípků
2-3 lžícecukru krupice
3 kshřebíčků
voda
Na omáčku:
200 mlčervreného vína
100 gceleru
100 ganglické slaniny
2 lžíceoleje
1-2 lžícehladké mouky
1 lžícerajčatového protlaku
2 ksmrkve
1 kscibule
divoké koření (černý pepř,nové koření,jalovec,bobkový list)
citronová šťáva na ochucení
cukr na ochucení
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou kýtu vložíme do kameninové mísy, zalijeme marinádou připravenou smícháním oleje, červeného vína, oloupaných stroužků česneku, černým pepřem, jalovcem, bobkovým listem a necháme v chladu za občasného obracení 2 dny odpočinout
2. Cibuli, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na kostičky
3. Maso vyndáme z marinády osušíme, nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, v kastrolu zprudka na rozehřátém oleji opečeme z obou stran a vyjmeme je
4. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu se zeleninou a rajčatovým protlakem, zalijeme vínem, přidáme šípkový protlak, divoké koření, opečené maso a zvolna dusíme doměkka
5. Měkké maso s polovinou zeleniny vyndáme, omáčku propasírujeme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme
6. Nakonec do omáčky vrátíme maso, zeleninu, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a prohřejeme.

Příprava šípkového protlaku:
1. Šípky rozpůlíme, očistíme a dobře propláchneme
2. Dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a dusíme doměkka
3. Pak je propasírujeme jemným sítem
4. Přidáme krupicový cukr, hřebíček a zvolna vaříme do zhoustnutí.

Doporučení:

Podáváme s knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

PF 2020 od nás z redakce vaší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

A máme tu další rok za námi. Pro web ReceptyOnLine.cz byl poměrně úspěšný a doufáme, že stejně úspěšný bude i rok 2020 a to nejen pro nás, z redakce, ale i pro vás, naše milé a věrné čtenáře! Tímto vás všechny moc a moc zdravíme a těšíme se na další rok plný skvělých receptů, které pro vás vyzkoušíme, uvaříme, upečeme nebo třeba v šejkru namícháme a pak je zveřejníme, aby jste i vy měli další inspiraci od nás do vašich, jistě provoněných, kuchyní.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy