REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované jelení maso podušené se slaninou, zeleninou, vínem, šípkovým protlakem a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
800 gjelení kýty
mletý pepř
sůl
Na marinádu:
200 mlčerveného vína
60 mloleje
2 ksstroužků česneku
divoké koření (černý pepř,jalovec,bobkový list)
Na šípkový protlak:
300 gšípků
2-3 lžícecukru krupice
3 kshřebíčků
voda
Na omáčku:
200 mlčervreného vína
100 gceleru
100 ganglické slaniny
2 lžíceoleje
1-2 lžícehladké mouky
1 lžícerajčatového protlaku
2 ksmrkve
1 kscibule
divoké koření (černý pepř,nové koření,jalovec,bobkový list)
citronová šťáva na ochucení
cukr na ochucení
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou kýtu vložíme do kameninové mísy, zalijeme marinádou připravenou smícháním oleje, červeného vína, oloupaných stroužků česneku, černým pepřem, jalovcem, bobkovým listem a necháme v chladu za občasného obracení 2 dny odpočinout
2. Cibuli, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na kostičky
3. Maso vyndáme z marinády osušíme, nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, v kastrolu zprudka na rozehřátém oleji opečeme z obou stran a vyjmeme je
4. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu se zeleninou a rajčatovým protlakem, zalijeme vínem, přidáme šípkový protlak, divoké koření, opečené maso a zvolna dusíme doměkka
5. Měkké maso s polovinou zeleniny vyndáme, omáčku propasírujeme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme
6. Nakonec do omáčky vrátíme maso, zeleninu, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a prohřejeme.

Příprava šípkového protlaku:
1. Šípky rozpůlíme, očistíme a dobře propláchneme
2. Dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a dusíme doměkka
3. Pak je propasírujeme jemným sítem
4. Přidáme krupicový cukr, hřebíček a zvolna vaříme do zhoustnutí.

Doporučení:

Podáváme s knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy