REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované jelení maso podušené se slaninou, zeleninou, vínem, šípkovým protlakem a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
800 gjelení kýty
mletý pepř
sůl
Na marinádu:
200 mlčerveného vína
60 mloleje
2 ksstroužků česneku
divoké koření (černý pepř,jalovec,bobkový list)
Na šípkový protlak:
300 gšípků
2-3 lžícecukru krupice
3 kshřebíčků
voda
Na omáčku:
200 mlčervreného vína
100 gceleru
100 ganglické slaniny
2 lžíceoleje
1-2 lžícehladké mouky
1 lžícerajčatového protlaku
2 ksmrkve
1 kscibule
divoké koření (černý pepř,nové koření,jalovec,bobkový list)
citronová šťáva na ochucení
cukr na ochucení
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou kýtu vložíme do kameninové mísy, zalijeme marinádou připravenou smícháním oleje, červeného vína, oloupaných stroužků česneku, černým pepřem, jalovcem, bobkovým listem a necháme v chladu za občasného obracení 2 dny odpočinout
2. Cibuli, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na kostičky
3. Maso vyndáme z marinády osušíme, nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, v kastrolu zprudka na rozehřátém oleji opečeme z obou stran a vyjmeme je
4. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu se zeleninou a rajčatovým protlakem, zalijeme vínem, přidáme šípkový protlak, divoké koření, opečené maso a zvolna dusíme doměkka
5. Měkké maso s polovinou zeleniny vyndáme, omáčku propasírujeme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme
6. Nakonec do omáčky vrátíme maso, zeleninu, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a prohřejeme.

Příprava šípkového protlaku:
1. Šípky rozpůlíme, očistíme a dobře propláchneme
2. Dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a dusíme doměkka
3. Pak je propasírujeme jemným sítem
4. Přidáme krupicový cukr, hřebíček a zvolna vaříme do zhoustnutí.

Doporučení:

Podáváme s knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy