REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované jelení maso podušené se slaninou, zeleninou, vínem, šípkovým protlakem a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
800 gjelení kýty
mletý pepř
sůl
Na marinádu:
200 mlčerveného vína
60 mloleje
2 ksstroužků česneku
divoké koření (černý pepř,jalovec,bobkový list)
Na šípkový protlak:
300 gšípků
2-3 lžícecukru krupice
3 kshřebíčků
voda
Na omáčku:
200 mlčervreného vína
100 gceleru
100 ganglické slaniny
2 lžíceoleje
1-2 lžícehladké mouky
1 lžícerajčatového protlaku
2 ksmrkve
1 kscibule
divoké koření (černý pepř,nové koření,jalovec,bobkový list)
citronová šťáva na ochucení
cukr na ochucení
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou kýtu vložíme do kameninové mísy, zalijeme marinádou připravenou smícháním oleje, červeného vína, oloupaných stroužků česneku, černým pepřem, jalovcem, bobkovým listem a necháme v chladu za občasného obracení 2 dny odpočinout
2. Cibuli, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na kostičky
3. Maso vyndáme z marinády osušíme, nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, v kastrolu zprudka na rozehřátém oleji opečeme z obou stran a vyjmeme je
4. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu se zeleninou a rajčatovým protlakem, zalijeme vínem, přidáme šípkový protlak, divoké koření, opečené maso a zvolna dusíme doměkka
5. Měkké maso s polovinou zeleniny vyndáme, omáčku propasírujeme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme
6. Nakonec do omáčky vrátíme maso, zeleninu, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a prohřejeme.

Příprava šípkového protlaku:
1. Šípky rozpůlíme, očistíme a dobře propláchneme
2. Dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a dusíme doměkka
3. Pak je propasírujeme jemným sítem
4. Přidáme krupicový cukr, hřebíček a zvolna vaříme do zhoustnutí.

Doporučení:

Podáváme s knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy