Zavářka do polévek připravená z odblaněných, naškrábaných jater, vejce, strouhanky, česneku a koření. Velice chutné zahuštění vývarů.
Ingredience:
100-150 g | jater (drůbeží nebo i vepřová) |
80-100 g | strouhanky |
2-3 ks | stroužky česneku |
2 ks | menší vejce |
1 lžíce | nasekané čerstvé petrželky |
1 lžička | majoránky |
kapka oleje | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Játra opláchneme, odblaníme, nožem naškrábeme
- Osolíme je, dochutíme pepřem, solí a majoránkou
- K játrům přidáme vjece, prolisované stroužky česneku, přisypeme strouhanku, zakápneme je kapkou oleje
- Vše promícháme, případně zahustíme ještě strouhankou, játrová hmota by měla být mírně zahoustlá, ale řidší konzistence
- Přes hrubé struhadlo, či sítko s většími oky, necháváme skapávat hmotu přímo do vroucí polévky.