REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodová merenda s lívanci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vychlazená merenda z rozmačkaných jahod, smetany a cukru, servírovaná s nadýchanými teplými lívanci.


Ingredience:
Na merendu:
1/2 kgjahod
1/4 lzakysané nebo sladké smetany
3 lžícemoučkového cukru
Na lívance:
700 mlmléka
400 ghladké mouky
40 gcukru krupice
20 gdroždí
2 ksvajec
špetka soli
tuk na smažení

Postup:

1. Z droždí, lžičky krupicového cukru a trochy vlažného mléka připravíme kvásek
2. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme zbylé vlažné mléko, kvásek, zbytek krupicového cukru, špetku soli, rozklepnutá vejce, promícháme a zaděláme řídké těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 30 minut (objem by se měl zdvojnásobit)
3. Mezitím si připravíme merendu; očištěné jahody rozmačkáme vidličkou, zalijeme smetanou, přidáme moučkový cukr, promícháme a dáme do ledničky vychladit
4. Rozpálený lívanečník nebo pánev potřeme zlehka tukem a naběračkou pak naléváme těsto a lívance smažíme po obou stranách dorůžova
5. Merendu servírujeme ve větší míse, ze které si každý nabírá do misky, jí lžičkou a přikusuje ještě teplé lívance.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy