Upečená jablečná kolečka, slepená krémem, po stranách obalená ořechy, zdobenánakrájenými jablky a lískovým oříškem.
Ingredience:
Rozpis na 40 kousků: | |
450 g | nahrubo nastrouhaných jablek |
220 g | cukru |
180 g | dětské krupice |
140 g | nastrouhaných vlašských ořechů |
60 g | másla |
3 lžíce | citronové šťávy |
3 lžíce | rumu |
3 ks | vajec |
1 a 1/2 ks | balíčku prášku do pečiva |
1 ks | balíčku vanilkového cukru |
tuk na formu | |
hrubá mouka na formu | |
Na náplň: | |
500 ml | mléka |
200 g | másla |
160 g | krystalového cukru |
70 g | vanilkového pudinkového prášku |
Na dohotovení: | |
100 g | mletých vlašských ořechů |
40 ks | lískových oříšků |
2 ks | jablek |
Postup:
1. Očištěná, nahrubo nastrouhaná jablka dáme do mísy, přisypeme dětskou krupici, zakryjeme a necháme asi 15 minut bobtnat
2. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, nastrouhané vlašské ořechy, rozklepnutá vejce, ochutíme rumem, citronovou šťávou, přilijeme rozpuštěné máslo a společně vše dobře promícháme
3. Připravenou směs nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku, povrch uhladíme, pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 60 minut a po upečení necháme vychladnout
4. Mezitím si připravíme krém tak, že v 80 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek, zbylé mléko nalijeme do hrnce, přisypeme krystalový cukr, přivedeme k varu, pak přilijeme pudinkové mléko a za stálého míchání 2 minuty povaříme, hotový krém necháme za občasného míchání vychladnout a nakonec do něj zašleháme na malé kousky nakrájené změklé máslo
5. Z vychladlého jablečného plátu vykrajujeme kolečka o průměru 5 cm, polovinu koleček potřeme krémem a přiklopíme zbylými kolečky, po stranách obalíme mletými ořechy, vršek dozdobíme lístkovým oříškem a očištěnými, na měsíčky nakrájenými jablky.