REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí bujón s morkovými knedlíčky a ztraceným vejcem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí bujón patří odpradávna k nejoblíbenějším polévkám a to pro svoji výraznou chuť. Jako vložku do bujónu se pak hlavně v minulém století dávaly morkové knedlíčky. Ztracená vejce, toť novodobější vynález, ale do bujónu se hodí a skvěle ho doplňují.


Ingredience:
500 ghovězího žebra
150-200 gkořenové zeleniny
4 kskuličky celého pepře
2 ksmorkové kosti
2 ksbobkové listy
1 kscibule
olej
sůl
Na ztracená vejce:
4 ksvejce
voda
ocet
sůl
Na morkové knedlíčky:
morek
1 kshousky z předešlého dne
1 ksvejce
strouhana
pepř
sůl

Postup:

1. Maso a kosti omyjeme a osušíme, kosti osmažíme na oleji v hrnci na polévku, přilijeme 2 l vody, přidáme koření a zvolna vaříme 3 hodiny, během prvních 30 minut odstraňujeme pěnu
2. Očištěnou zeleninu a cibuli přidáme po 2 hodinách
3. Hotový bujón přecedíme a dáme stranou, z morkových kostí vyklepeme morek a propasírujeme přes sítko, abychom odstranili úlomky kostí
4. Nakrájenou housku navlhčíme mlékem, do misky k rozmělněné housce přidáme utřený morek, vejce, sůl, pepř, směs promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou
5. Rukou vytvarujeme malé knedlíčky, které povaříme 10 minut v bujónu jen tak aby se táhl
6.

Připravíme si ztracená vejce; do vroucí vody přidáme trochu octa, sůl a lžící uděláme v hrnci vír, ztlumíme oheň, do vodního víru uprostřed vložíme naběračkou vejce, vejce ve víru zůstane celé díky octu a trefíme-li se doprostřed i kulaté, po 1-2 minutách vyjmeme, záleží, jak chceme mít tuhý žloutek
7. Ztracená vejce dáme do talířů, zalijeme bujónem s knedlíčky a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy