REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí bujón s morkovými knedlíčky a ztraceným vejcem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí bujón patří odpradávna k nejoblíbenějším polévkám a to pro svoji výraznou chuť. Jako vložku do bujónu se pak hlavně v minulém století dávaly morkové knedlíčky. Ztracená vejce, toť novodobější vynález, ale do bujónu se hodí a skvěle ho doplňují.


Ingredience:
500 ghovězího žebra
150-200 gkořenové zeleniny
4 kskuličky celého pepře
2 ksmorkové kosti
2 ksbobkové listy
1 kscibule
olej
sůl
Na ztracená vejce:
4 ksvejce
voda
ocet
sůl
Na morkové knedlíčky:
morek
1 kshousky z předešlého dne
1 ksvejce
strouhana
pepř
sůl

Postup:

1. Maso a kosti omyjeme a osušíme, kosti osmažíme na oleji v hrnci na polévku, přilijeme 2 l vody, přidáme koření a zvolna vaříme 3 hodiny, během prvních 30 minut odstraňujeme pěnu
2. Očištěnou zeleninu a cibuli přidáme po 2 hodinách
3. Hotový bujón přecedíme a dáme stranou, z morkových kostí vyklepeme morek a propasírujeme přes sítko, abychom odstranili úlomky kostí
4. Nakrájenou housku navlhčíme mlékem, do misky k rozmělněné housce přidáme utřený morek, vejce, sůl, pepř, směs promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou
5. Rukou vytvarujeme malé knedlíčky, které povaříme 10 minut v bujónu jen tak aby se táhl
6.

Připravíme si ztracená vejce; do vroucí vody přidáme trochu octa, sůl a lžící uděláme v hrnci vír, ztlumíme oheň, do vodního víru uprostřed vložíme naběračkou vejce, vejce ve víru zůstane celé díky octu a trefíme-li se doprostřed i kulaté, po 1-2 minutách vyjmeme, záleží, jak chceme mít tuhý žloutek
7. Ztracená vejce dáme do talířů, zalijeme bujónem s knedlíčky a podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy