Recept z Benešovska na hovězí masový vývar doplněný vaječným svítkem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | předního hovězího masa |
120 g | mrkve |
50 g | celeru |
1,5 l | vody |
5 ks | kuliček nového koření |
5 ks | kuliček celého pepře |
3 ks | bobkové listy |
2 lžíce | nasekané petrželky |
sůl | |
Na svítek: | |
3 ks | vejce |
3 lžíce | prosáté polohrubé mouky |
2 lžíce | nasekané petrželky |
špetka mletého muškátového květu | |
sůl | |
tuk a hrubá mouka na formu |
Postup:
1. Maso v osolené vodě spolu s kořením pozvolna vaříme, cca 80 minut, doměkka
2. Ke konci varu přidáme do polévky očištěnou a kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme ji doměkka
3. Maso vytáhneme, nakrájíme na menší kostičky a dáme ho zpět od polévky
4. Vejce rozklepneme, z bílků ušleháme sníh, do kterého vmícháme mouku, muškátový květ, žloutky a petrželku, hmotu osolíme
5. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, asi 5 minut, dozlatova
6. Svítek nakrájíme na obdélníčky a dáme i s petrželí do polévky.