Staročeský recept z Trutnovska na pokrm z vařených krup, hub, cibule, pórku, uzeného nebo slaniny, česneku a koření.
Ingredience:
200 g | krup |
100 g | slaniny nebo uzeného masa |
150 g | čerstvých hub |
1 lžíce | sádla |
1-2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
1/4 ks | pórku |
listy zelené petrželky | |
majoránka | |
(vývar) | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Příprava ječných krup trvá zhruba 20-30 minut, záleží na jejich velikosti. Kroupy nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Poté je vložíme do hrnce a přidáme vodu, které by mělo být zhruba 4-5x více než krup, hodně totiž nabydou! Vodu osolíme, vaříme je doměkka, pak je necháme ještě chvíli dojít pod pokličkou.
- V pánvi na sádle orestujeme na kolečka nakrájenou cibuli spolu s kostičkami slaniny nebo uzeného masa, přidáme na plátky pokrájené houby a na kolečka nakrájený pórek, chvíli vše restujeme, můžeme mírně podlít vývarem, ale není to nutné.
- Kroupy slijeme a smícháme ze směsí z pánve, dochutíme prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, majoránkou, pepřem a solí.