REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubi divocí pečení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na másle pečení holubi se slaninou.


Ingredience:
Pro 6 osob:
6 ksmladých holubů
6 ksplátků slaniny
6 kszrnek pepře
4 kszrnek nového koření
1 ksbobkového listu
120 gmásla
zvařinový vývar (z hovězích kostí)
sůl

Postup:

1. Připravené, očištěné holuby s odseknutou hlavičkou uvnitř i na povrchu osolíme, křidélka vykloubíme nazad a založíme, stojáčky v kloubu ohneme zpět a zastrčíme ze stehýnka
2. Potom holuby obalíme slaninou a nití převážeme
3. V kastrole rozpustíme máslo, do něho vložíme připravené holuby, přidáme kořením podlijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a v troubě dusíme do poloměkka
4. Pak pokličku odstraníme a holuby dopečeme
5. Při dušení i pečení holuby obracíme a přeléváme je vypečenou šťávou, ke které podle potřeby přidáváme vývar
6. Z měkkých holubů odstraníme nitě, holuby upravíme na nahřátou mísu a přelijeme procezenou šťávou.

Doporučení:

– Příloha: Opečené brambory nebo dušená rýže a kompot.

Poznámka:

– Zvěř pernatou škubeme bez předchozího opařování, a to odzdola nahoru ke hlavě, tj. opačným směrem, než škubeme domácí drůbež. Při škubání si počínáme opatrně, abychom nepotrhali kůži. Po oškubání drobná peříčka i chmýří ještě opálíme, popř. odstraníme péřovou stříž, která broky byla zatlačena pod kůži. U tetřevů, tetřívků a jeřábků obvykle ještě stahujeme kůži, protože nejen kůže, ale i tuk, který se popřípadě nachází pod kůží, bývá často zažluklý.- Očištěnou pernatou zvěř vyvrhneme (vykucháme) stejným způsobem jako drůbež domácí a teprve krátce před tepelnou úpravou ji dobře omyjeme. – Nejčastěji se u nás vyskytuje divoký holub, zvaný hřivnáč, vzácněji holub doupňák. Maso, zvláště maso starých divokých holubů, je dost tuhé konzistence, a proto se nejlépe hodí na vaření, zejména na polévku, kterou labužníci velmi oceňují. Maso z uvařených holubů nakrájené na kostečky se pak zužitkuje jako vložka do polévky anebo na strojku umleté k přípravě hašé.Viz také článek: Pokrmy z masa zvěře pernaté .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy