REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holub divoký pečený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na hřivnáče divokého, který je největší z holubů a dosahuje váhy až 0,55 kg. Jejich pečené maso je opravdu skvělé. Pokud vás neodradí poměrně dlouhá příprava, vytvoříte opravdu kulinářskou delikatesu.


Ingredience:
1 ksvelkého holuba hřívnáče
1-2 dclkvalitního bílého suchého vína typu např.Chardonnay, Pinot noire atd.
1-2 dclbujónu
1 lžičkadrceného pepře
4-5 kskuliček půleného jalovce
1 ksbobkového listu
smetana (nejlépe Crème fraiche) nebo bílá jíška
brusinky nebo brusinkový džem
několik plátků uzeného špeku
hrubá sůl (střídmě)
rozmarýn

Postup:

1. Vykuchaného holuba lehce opláchneme a kuchyňským papírem vytřeme. Zevnitř i venku posypeme směsí koření podle vlastního vkusu a chuti. Nejčastěji používám směs hrubé soli (střídmě), drceného pepře, 4-5 kuliček půleného jalovce a bobkový list, někdy i rozmarýn. 2. Dovnitř vložíme dva plátky uzeného špeku, holuba potom obtočíme nití nebo tenkým provázkem, ještě před tím ho obalíme tenkými plátky špeku
3. Maso vložíme do hrnce (velikost záleží na počtu holubů, nemačkat příliš těsně vedle sebe!). Zalijeme kvalitním bílým suchým vínem typu např.

Chardonnay, Pinot noire atd, přidáme bujón, který si předem připravíme
4. Hrnec s holubem dáme do trouby a necháme při teplotě cca 80 °C pomalu péct 8-12 hodin (alternativně se tady skvěle uplatňuje tzv. “pomalý hrnec”, který je už několik let na trhu. V tom případě troubu vůbec nepotřebujeme)
5. Během pečení zásadně nezvedáme pokličku! 6. Po uplynutí stanovené doby holuba vyndáme na prkénko a opatrně rozebereme, je-li správně upečený, pak lze kosti lehce vytahovat, nejvíce masa tvoří prsíčka, ty jsou vhodné ostrým nožem nakrájet na 5 mm tlusté šikmé plátky
7. Stehýnka jsou malá a nedělí se, necháme je na stehenní kosti, zbytek masa (hřbet, zadek, části křídel atd) pokrájíme na drobné kousky
8. V hrnci se nám po pečení udělala voňavá velmi chutná omáčka, kterou zjemníme smetanou (nejlépe Crème fraiche) nebo bílou jíškou, krátce (cca 10 minut) povaříme (Doporučuji dát do omáčky ještě lžíci naložených brusinek nebo brusinkového jamu, pravé severské velice kvalitní brusinky lze koupit v IKEA v Praze, mají tam menší potravinové oddělení. Brusinky se švédsky jmenují  “Sylt lingon” a jsou téměř nepostradatelnou příměsí k veškeré zvěřině.) 9. Na plátky nakrájená prsa i se stehýnkama pak dáme zpátky do hrnce a mírně v omáčce temperujeme až do doby servírování.

Doporučení:

Přílohu volíme podle vlastního gusta, např. kroketky, široké nudle, nebo rýži typu Aborio.Pokud při vaření a pečení používáme víno, je na místě upozornit, že i víno je součástí řetězce procesu tepelné přípravy jídel a velmi ovlivňuje konečný výsledek našeho snažení. Pojem “laciné víno na vaření” je zcestný, měli bychom se mu vyvarovat.

Poznámka:

Jako všichni ulovení ptáci musí hřivnáč několik dní viset a dozrávat. DT faktor (počet dní krát teplota) by měl být 40. Pokud je venkovní teplota v době lovu nad 18-20 °C, doporučuje se vyndat vnitřnosti hned.V chladnějším období s tím lze počkat až do doby zpracování. Chuť potom zůstane více pikantní.IKEA v Praze nabízí také další výborné marmelády. Např.borůvkovou (Blåbärssylt), angreštovou (krusbärssylt) nebo míchanou borůvky s malinama (Hallon-och blåbärssylt). Na klasické palačinky jako moučník se všechny tyto marmelády perfektně hodí. Další u nás neobvyklý ale naprosto znamenitý dezert může být vanilková zmrzlina s ohřátou teplou marmeládou (hjortronsylt) navrchu. Hjortron (Rubus chamaemorus) připomíná tvarem a velikostí ostružiny nebo maliny. Plody jsou oranžově žluté, rostou při zemi často na bažinách ve Skandinávii, u nás poměrně neznámé. Text & foto © Jean Pragen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy