REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holub divoký pečený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na hřivnáče divokého, který je největší z holubů a dosahuje váhy až 0,55 kg. Jejich pečené maso je opravdu skvělé. Pokud vás neodradí poměrně dlouhá příprava, vytvoříte opravdu kulinářskou delikatesu.


Ingredience:
1 ksvelkého holuba hřívnáče
1-2 dclkvalitního bílého suchého vína typu např.Chardonnay, Pinot noire atd.
1-2 dclbujónu
1 lžičkadrceného pepře
4-5 kskuliček půleného jalovce
1 ksbobkového listu
smetana (nejlépe Crème fraiche) nebo bílá jíška
brusinky nebo brusinkový džem
několik plátků uzeného špeku
hrubá sůl (střídmě)
rozmarýn

Postup:

1. Vykuchaného holuba lehce opláchneme a kuchyňským papírem vytřeme. Zevnitř i venku posypeme směsí koření podle vlastního vkusu a chuti. Nejčastěji používám směs hrubé soli (střídmě), drceného pepře, 4-5 kuliček půleného jalovce a bobkový list, někdy i rozmarýn. 2. Dovnitř vložíme dva plátky uzeného špeku, holuba potom obtočíme nití nebo tenkým provázkem, ještě před tím ho obalíme tenkými plátky špeku
3. Maso vložíme do hrnce (velikost záleží na počtu holubů, nemačkat příliš těsně vedle sebe!). Zalijeme kvalitním bílým suchým vínem typu např.

Chardonnay, Pinot noire atd, přidáme bujón, který si předem připravíme
4. Hrnec s holubem dáme do trouby a necháme při teplotě cca 80 °C pomalu péct 8-12 hodin (alternativně se tady skvěle uplatňuje tzv. “pomalý hrnec”, který je už několik let na trhu. V tom případě troubu vůbec nepotřebujeme)
5. Během pečení zásadně nezvedáme pokličku! 6. Po uplynutí stanovené doby holuba vyndáme na prkénko a opatrně rozebereme, je-li správně upečený, pak lze kosti lehce vytahovat, nejvíce masa tvoří prsíčka, ty jsou vhodné ostrým nožem nakrájet na 5 mm tlusté šikmé plátky
7. Stehýnka jsou malá a nedělí se, necháme je na stehenní kosti, zbytek masa (hřbet, zadek, části křídel atd) pokrájíme na drobné kousky
8. V hrnci se nám po pečení udělala voňavá velmi chutná omáčka, kterou zjemníme smetanou (nejlépe Crème fraiche) nebo bílou jíškou, krátce (cca 10 minut) povaříme (Doporučuji dát do omáčky ještě lžíci naložených brusinek nebo brusinkového jamu, pravé severské velice kvalitní brusinky lze koupit v IKEA v Praze, mají tam menší potravinové oddělení. Brusinky se švédsky jmenují  “Sylt lingon” a jsou téměř nepostradatelnou příměsí k veškeré zvěřině.) 9. Na plátky nakrájená prsa i se stehýnkama pak dáme zpátky do hrnce a mírně v omáčce temperujeme až do doby servírování.

Doporučení:

Přílohu volíme podle vlastního gusta, např. kroketky, široké nudle, nebo rýži typu Aborio.Pokud při vaření a pečení používáme víno, je na místě upozornit, že i víno je součástí řetězce procesu tepelné přípravy jídel a velmi ovlivňuje konečný výsledek našeho snažení. Pojem “laciné víno na vaření” je zcestný, měli bychom se mu vyvarovat.

Poznámka:

Jako všichni ulovení ptáci musí hřivnáč několik dní viset a dozrávat. DT faktor (počet dní krát teplota) by měl být 40. Pokud je venkovní teplota v době lovu nad 18-20 °C, doporučuje se vyndat vnitřnosti hned.V chladnějším období s tím lze počkat až do doby zpracování. Chuť potom zůstane více pikantní.IKEA v Praze nabízí také další výborné marmelády. Např.borůvkovou (Blåbärssylt), angreštovou (krusbärssylt) nebo míchanou borůvky s malinama (Hallon-och blåbärssylt). Na klasické palačinky jako moučník se všechny tyto marmelády perfektně hodí. Další u nás neobvyklý ale naprosto znamenitý dezert může být vanilková zmrzlina s ohřátou teplou marmeládou (hjortronsylt) navrchu. Hjortron (Rubus chamaemorus) připomíná tvarem a velikostí ostružiny nebo maliny. Plody jsou oranžově žluté, rostou při zemi často na bažinách ve Skandinávii, u nás poměrně neznámé. Text & foto © Jean Pragen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.