REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holub divoký pečený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na hřivnáče divokého, který je největší z holubů a dosahuje váhy až 0,55 kg. Jejich pečené maso je opravdu skvělé. Pokud vás neodradí poměrně dlouhá příprava, vytvoříte opravdu kulinářskou delikatesu.


Ingredience:
1 ksvelkého holuba hřívnáče
1-2 dclkvalitního bílého suchého vína typu např.Chardonnay, Pinot noire atd.
1-2 dclbujónu
1 lžičkadrceného pepře
4-5 kskuliček půleného jalovce
1 ksbobkového listu
smetana (nejlépe Crème fraiche) nebo bílá jíška
brusinky nebo brusinkový džem
několik plátků uzeného špeku
hrubá sůl (střídmě)
rozmarýn

Postup:

1. Vykuchaného holuba lehce opláchneme a kuchyňským papírem vytřeme. Zevnitř i venku posypeme směsí koření podle vlastního vkusu a chuti. Nejčastěji používám směs hrubé soli (střídmě), drceného pepře, 4-5 kuliček půleného jalovce a bobkový list, někdy i rozmarýn. 2. Dovnitř vložíme dva plátky uzeného špeku, holuba potom obtočíme nití nebo tenkým provázkem, ještě před tím ho obalíme tenkými plátky špeku
3. Maso vložíme do hrnce (velikost záleží na počtu holubů, nemačkat příliš těsně vedle sebe!). Zalijeme kvalitním bílým suchým vínem typu např.

Chardonnay, Pinot noire atd, přidáme bujón, který si předem připravíme
4. Hrnec s holubem dáme do trouby a necháme při teplotě cca 80 °C pomalu péct 8-12 hodin (alternativně se tady skvěle uplatňuje tzv. “pomalý hrnec”, který je už několik let na trhu. V tom případě troubu vůbec nepotřebujeme)
5. Během pečení zásadně nezvedáme pokličku! 6. Po uplynutí stanovené doby holuba vyndáme na prkénko a opatrně rozebereme, je-li správně upečený, pak lze kosti lehce vytahovat, nejvíce masa tvoří prsíčka, ty jsou vhodné ostrým nožem nakrájet na 5 mm tlusté šikmé plátky
7. Stehýnka jsou malá a nedělí se, necháme je na stehenní kosti, zbytek masa (hřbet, zadek, části křídel atd) pokrájíme na drobné kousky
8. V hrnci se nám po pečení udělala voňavá velmi chutná omáčka, kterou zjemníme smetanou (nejlépe Crème fraiche) nebo bílou jíškou, krátce (cca 10 minut) povaříme (Doporučuji dát do omáčky ještě lžíci naložených brusinek nebo brusinkového jamu, pravé severské velice kvalitní brusinky lze koupit v IKEA v Praze, mají tam menší potravinové oddělení. Brusinky se švédsky jmenují  “Sylt lingon” a jsou téměř nepostradatelnou příměsí k veškeré zvěřině.) 9. Na plátky nakrájená prsa i se stehýnkama pak dáme zpátky do hrnce a mírně v omáčce temperujeme až do doby servírování.

Doporučení:

Přílohu volíme podle vlastního gusta, např. kroketky, široké nudle, nebo rýži typu Aborio.Pokud při vaření a pečení používáme víno, je na místě upozornit, že i víno je součástí řetězce procesu tepelné přípravy jídel a velmi ovlivňuje konečný výsledek našeho snažení. Pojem “laciné víno na vaření” je zcestný, měli bychom se mu vyvarovat.

Poznámka:

Jako všichni ulovení ptáci musí hřivnáč několik dní viset a dozrávat. DT faktor (počet dní krát teplota) by měl být 40. Pokud je venkovní teplota v době lovu nad 18-20 °C, doporučuje se vyndat vnitřnosti hned.V chladnějším období s tím lze počkat až do doby zpracování. Chuť potom zůstane více pikantní.IKEA v Praze nabízí také další výborné marmelády. Např.borůvkovou (Blåbärssylt), angreštovou (krusbärssylt) nebo míchanou borůvky s malinama (Hallon-och blåbärssylt). Na klasické palačinky jako moučník se všechny tyto marmelády perfektně hodí. Další u nás neobvyklý ale naprosto znamenitý dezert může být vanilková zmrzlina s ohřátou teplou marmeládou (hjortronsylt) navrchu. Hjortron (Rubus chamaemorus) připomíná tvarem a velikostí ostružiny nebo maliny. Plody jsou oranžově žluté, rostou při zemi často na bažinách ve Skandinávii, u nás poměrně neznámé. Text & foto © Jean Pragen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy