Ve vrstvách poskládaný nakrájený hermelín, potřený šunkovou pomazánkou a pomazánkou ze žervé.
Ingredience:
2 ks | hermelíny |
5 ks | jader vlašských ořechů |
Na šunkovou pomazánku: | |
120 g | šunky nebo šunkového salámu |
80 g | másla |
40 ml | mléka |
sladká mletá paprika | |
sůl | |
Na pomazánku ze žervé: | |
1 balení | žervé |
20 ml | mléka |
60 g | másla |
5 g | sardelové pasty |
Postup:
1. Středně vyzrálé hermelíny dáme do chladničky ztuhnout, pak z nich alespoň částečně seškrábeme povrchovou plíseň a naplocho je rozkrájíme na tři plátky
2. Připravíme si pomazánky, nejdříve třeba tu šunkovou; povolené máslo utřeme s mlékem do pěny, přidáme mletou, nebo na malé kostičky nakrájenou šunku nebo šunkový salám, podle chuti sladkou papriku, mírně osolíme a vše dobře promícháme
3. Pomazánku se žervé připravíme z povoleného másla utřeného s mlékem do pěny, do kterého vetřeme žervé se sardelovou pastou
4. Začneme sestavovat hermelíny; na spodní plát sýra (připravujeme oba sýry naráz) naneseme šunkovou pomazánku, na ní položíme původní prostřední část hermelínu, kterou potřeme 2/
3 pomazánky ze žervé, přikryjeme vrchním plátkem sýra
5. Zbylou částí pomazánky ze žervé potřeme povrch i boky vyskládaných hermelínů, vidličkou ozdobně mřižkovitě zbrázdíme
6. Kolem dokola povrch ozdobíme čtvrtkami nebo půlkami jader vlašských ořechů jako dort
7. Naplněné hermelíny dáme do ledničky ztuhnout, aby se dobře porcovaly, ztuhlé nakrájíme na 5 dílů a podáváme s pečivem.